Оксана Бучко

Чи буде Тернопільщина зі своїм цукром?

unnamed (23)

Відновити роботу цукрових заводів області обіцяв голова Тернопільської ОДА Степан Барна ще навесні 2015 року. Однак, на початку осені того ж року працювало лише два заводи - Чортківський та Збаразький.

Весною 2016 року голова Тернопільської облдержадміністрації С.Барна знову пообіцяв відновити роботу всієї цукрової галузі. Однак, наприкінці літа стало зрозуміло, що зміни будуть мінімальні. На сьогодні функціонує чотири заводи – Збаразький, Чортківський,   Козівський та Хоростківський. Голову ОДА «забули» попередити, що розпочинати прогнози щодо відновлення роботи заводів та забезпечення їх сировиною навесні – нелогічно. Адже грунт під посіви цукрових буряків готують ще з осені.

Екс-директор департаменту агропромислового розвитку Олег Напора зазначав, що у 2015 році планують переробити близько мільйона тонн цукрового буряку. Про таку ж кількість говорять чиновники і цього року. Хоча Степан Барна давав доручення, щоб не два заводи, а мінімум чотири, а то й п’ять-шість працювали у 2016 році.

Сьогодні підготовку ґрунтів до посіву уже розпочали, кажуть у департаменті агропромислового розвитку ОДА. Відновлювати роботу інших цукрових заводів у 2016 році не планують, повідомляє заступник директора департаменту Володимир Стахів. У департаменті опосередковано визнають, що у 2016 році сировини для відновлення роботи всіх заводів – замало.

unnamed (22)
unnamed (22)

- Усе залежить від сировини, - говорить Володимир Стахів. - Щоб відкрити усі інші заводи, потрібно ще 2,5-3 млн тонн цукрового буряку. Ми засіяли цукровий буряк на площі 22,6 тис. га. Загалом, цього року очікуємо переробити близько мільйона тонн цукрового буряку. Ще 300-350 тис. тонн постачатимуть з інших областей. Виробнича потужність діючих в області цукрових заводів  – від 6 до 3 тисяч тонн на добу переробки цукрового буряку.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео