Топ-10 міфів про субсидії

dodatok-1.1.

Питання житлово-комунальних субсидій на сьогоднішній день  продовжує залишатися одним із найактуальніших для тернополян. Нерідко серед мешканців міста шириться чимало домислів щодо особливостей її призначення.

    Для прикладу, чи отримає родина субсидію, якщо хтось із членів сім’ї має у банку депозит, автомобіль чи земельний пай. Або ж чи можуть її призначити безробітним? Багато жителів Тернопільської області вже оформили житлові субсидії, проте дехто, не володіючи достовірною інформацією, все ж ігнорує таку можливість.

    Відтак пропонуємо до уваги добірку найпоширеніших серед людей міфів про субсидії, а також їхнє спростування.

 1. Субсидію доведеться повертати, а її оформлення може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформлення спадку.

    Насправді ж субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не пов’язане й не тягне за собою жодних змін власника житла.

 2. Слід використовувати в повному обсязі газ, воду, електроенергію, на які призначена житлова субсидія, інакше її перестануть надавати.

    Насправді, якщо люди не використали всю норму ресурсів на сім’ю, заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї в межах опалювального сезону і можуть бути використані в подальші місяці в тому числі і для погашення обов’язкової частки платежу.

 3. Кажуть, що клопоту з оформленням субсидій багато, а насправді вона може становити мізерну суму.

    Оформити субсидію доволі просто — треба лише заповнити заяву та декларацію. Все решта зроблять органи соціального захисту. Подати заявку можна й через мережу Інтернет: subsidii.mlsp.gov.ua

 4. Субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам або сім’ям, до складу яких входять такі особи.

    Насправді ж якщо такі особи на мають доходів для розрахунку субсидії, їм буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів (з 1 травня 2016 року — 2900 грн.) і субсидія буде їм призначена.

 5. За помилки при заповнення декларацій будуть штрафувати або навіть забирати субсидії.

    Жодних штрафів за помилки в деклараціях не буде. Важливо не приховувати інформацію про свої доходи.

6. Субсидії не призначаються за наявності заборгованості за оплату комунальних послуг.

    Заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги не спливає на оформлення субсидії.

 7. Громадяни можуть втратити субсидію, якщо купуватимуть валюту.

    Насправді субсидія не призначаються, якщо будь-хто членів  домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову купівлю товарів робіт та послуг на суму, що на дату купівлі перевищує 50 тис. грн. Купівля валюти не входить у перелік вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.

 8. Субсидії втратять сім’ї, які мають депозити в банку на суму понад 50 тисяч гривень.

    Депозити в банках не враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.

 9. Субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, в помешканнях яких зареєстровані неповнолітні діти, які проживають в іншому місці.

    Насправді рішення комісії приймається з урахуванням документу, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. За відсутності документа — на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

 10. Сім’я не може претендувати на субсидію, якщо у будь-кого з членів родини є у власності земельних пай.

    Наявність будь-якого майна, в тому числі квартири, машини, трактора, корови, земельних паїв, не впливає на право отримання субсидії. При розрахунку розміру субсидії враховується дохід, який приносить це майно. Якщо пай не здається в оренду, то дохід відсутній.

Вибір читачів за тиждень

Відео