На Тернопільщині розпочалася війна за кар’єри?

karyer

Нагадаємо, кар’єр діє із 1981 року. ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» орендує цілісний майновий комплекс ДП «Полупанівський кар’єр» із 2004 року.

З проханням посприяти у продовженні терміну дії угоди оренди цілісного майнового комплексу державного підприємства «Полупанівський кар’єр» трудовий колектив Полупанівської філії ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» звернувся до голів Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни, обласної ради Віктора Овчарука та очільника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області  Руслана Белошицького, пише nova.

Нагадаємо, кар’єр діє із 1981 року. ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» орендує цілісний майновий комплекс ДП «Полупанівський кар’єр»  із 2004 року. Нині тут працює понад 100 осіб. Більшість з них — мешканці сіл Підволочиського району, котрі мають відповідну кваліфікацію. Середня зарплата на даний час складає 6784 грн., тоді як по області — 4047 грн., а в Україні — 5374 грн.

«З метою стимулювання працівників ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» постійно планово підвищує заробітну плату трудовому колективу орендаря, діє система преміювання», — зазначається  у зверненні. Жодних проблем чи з виплатою зарплати, чи зі сплатою податків від 2004-го на підприємстві не виникало. Умови праці з року в рік покращуються, техніка оновлюється.

Люди  обурені тим, що окремі діячі-політики і, зокрема, депутат обласної ради від партії «Громадянська позиція» Петро Васько поширюють неправдиву інформацію про роботу кар’єру. Трудівники розпочали навіть збір підписів за притягнення пана Васька до відповідальності за поширення брехні і наклепів. Дивуються й тому, чому Васькові, який займається виробництвом свічок, раптом «засвербів» кар’єр, та ще й саме тоді, коли збігає термін дії угоди оренди. Під час останнього пленарного засідання цей “дупатат” наполіг на внесенні до порядку денного сесії облради питання про передачу кар’єру в комунальну власність або продаж з аукціону. “Совпадєніє?” Працівники кар’єру — не думають! Впевнені, “гриценківець” виконує чиєсь замовлення та діє в інтересах кишені одного із високопосадовців краю.  Цей народний “слуга”, як кажуть в народі,  переплутав власну шерсть з державною. І загалом на Тернопільщині, схоже, розпочалась війна за надра, яка може бути не менш кривавою, ніж бурштинова. І першим, хто може постраждати в ній, буде трудовий колектив. Адже суперечки й конфлікти спричинять зупинку роботи кар’єру, а отже, люди залишаться без роботи і заробітку.

Працівники зізнаються, що здогадуються, хто з високопосадовців накинув оком на кар’єр у Полупанівці, який, до речі, один з небагатьох на Тернопільщині, що працює легально. Попри те, вони все ж хочуть вірити, що і Ваську, і тому «високому» пану вистачить розуму для того, аби перестати плести інтриги, провокувати конфлікт та займатись словоблудством. З посіяної брехні ще ніхто ніколи не зібрав доброго урожаю.

«Вважаємо, що при продовженні орендних відносин трудові права та соціальний захист працівників Полупанівської філії є більш сприятливими та захищеними. У зв’язку з цим звертаємось до Вас з проханням зберегти орендні відносини з ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» та Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Тернопільській області як органом уповноваженим управляти майном», — зазначають працівники у листі, під яким — підписи всього трудового колективу.

20161010-02-2
20161010-02-2

1
1

2
2

Хочеться вірити, що і Степан Барна, і Віктор Овчарук, і Руслан Белошицький зважать на це, прислухаються до прохання трудового колективу і діятимуть виключно в інтересах справи, людей та всієї громади Скалата. Адже Полупанівський кар’єр є одним із найбільших платників податків та інших платежів до місцевого бюджету та державних цільових фондів, а також надає спонсорську допомогу Скалатській громаді, сприяє в будівництві та ремонті доріг Підволочищини. В офіційному зверненні до голови ФДМ України І. Білоуса та начальника РВ ФДМУ по Тернопільській області   Р. Белошицького це підтверджує і голова Скалатської міської ради Петро Савончак. «Лише за останніх два роки ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» було перераховано до бюджету   10 186 858,33 грн. податків і зборів», — констатує голова та від імені Скалатської міської об’єднаної територіальної громади також просить продовжити оренду для цілісного майнового комплексу ДП «Полупанівський кар’єр».

Цікаво, що переможе в цій історії: здоровий глузд та совість чи чиїсь амбіції та бажання наживи?

Вибір читачів за тиждень

Відео