Орест Сарматський

Відень зачудований творами скульптора, який працював на Тернопільщині (фото)

2-copy

У Зимовому палаці музею Бельведер у Відні відкрилась для загального огляду виставка робіт скульптора Йогана Георга Пінзеля

Більшість експонатів представила Львівська національна галереї мистецтв імені Бориса Возницького, повідомляє Zaxid.net.

Роботи Пінзеля представлені у Зимовому палаці.

Напередодні виставку урочисто відкрили міністр фінансів Австрії Георг Шеллінг, посол України в Австрії Олександр Щерба, директор музею Бельведер Агнес Хусляйн та інші.

- Бельведер вшановує Йоганна Георга Пінзеля, барокового скульптора, геніального, хоч і великою мірою невідомого у світі, - йдеться у  повідомленні на сайті музею.

1-copy
1-copy

Скульптури Пінзеля виставлені у супроводі сучасного йому живопису з колекії Бельведеру. Виставка була запланована ще минулого року. Про те, що вона відбудеться, розповів на початку вересня головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Ігор Хомин. Саме він, а також новопризначений директор галереї Тарас Возняк супроводжували скульптури до Відня.

У Відні про виставку можна дізнатись з численної реклами.

3-copy
3-copy

- Це будуть лише експонати Львівської галереї мистецтв і один експонат, що належить Музею етнографії та художнього промислу у Львові. Відень звернувся до нас з проханням розширити цей список. Вони хотіли, щоб були представлені роботи з музею Тернополя, але департамент культури не дозволив. Тому ми зупинились лише на львівських скульптурах, – розповів Ігор Хомин виданню «Збруч».

Про львівське походження скульптур відвідувачі можуть легко довідатись із супровідних табличок та з каталогу, виданого до відкриття виставки.

Водночас, на своїй сторінці у Facebook повідомив Тарас Возняк, генеральний директор Львіської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, написав, що він мав «честь і приємність відкривати виставку гідного подиву митця, що працював на моїй батьківщині Україні, Галичині, у далекому від нас ХVIII сторіччі. Я свідомо не називаю його імені. Ви написали на афішах Йоган Ґеорґ. Ми пишемо Іван Георгій. Поляки пишуть Ян Єжи. Але чи про це йдеться? Він, безсумнівно, мистець не національного, а європейського рівня. І наше завдання сьогодні повернути його Європі, – написав Тарас Возняк про українського Мікеланджело.

4-copy
4-copy

Виставка триватиме до 12-го листопада.

Довідка. Іоан Георґ Пінзель – один з найталановитіших європейських скульпторів ХVIII ст., у творчості якого поєднано стилі бароко і рококо. Більшість подробиць його біографії до сьогодні лишаються невідомими. Однак важливим фактом є те, що він певний час жив та працював у Львові, а частина його робіт у 2012-2013 роках виставлялися у Луврі. У Львові знаходиться Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля, де зберігаються 32 експонати, що представляють творчість європейського і світового рівня.

Фото: Посольство України в Австрії, Facebook і Ji Magazine

Вибір читачів за тиждень

Відео