Тернопіль вже назбирав 71 небанальну ідею для «Громадського бюджету»

ternopil_12

У Тернополі фінішує проект ідей для подальшого розвитку міста.

- Заким у Львові ті автори ідей для «Громадського бюджету», які вийшли у лідери за результатами голосування містян, тішаться перемозі своїх проектів, у Тернополі таке голосування щойно триває, пише Юлія Томчишин на сайті  Zbruch. - «Громадський бюджет» там така ж цьогорічна новинка у фінансуванні потреб міста, як і в столиці Галичини. Ідей тернополяни висунули менше – 71 проти львівських 265 – та майже всі вони відзначаються оригінальністю. Тут тобі і мережа притулків для тварин, і дослідження тернопільських підземель, і навіть червоний кит, який, згідно задумів автора, плаватиме на поверхні Тернопільського ставу.

Коли один відсоток – це 5 млн грн  

Цьогоріч кожен із жителів Тернополя отримав можливість вирішувати, куди витратити 1% коштів із міської казни, а це 5 мільйонів гривень. Протягом жовтня ініціативні тернополяни подавати власні ідеї на суд Номінаційного комітету, який, власне, і відбирав проекти для голосування. Це так звана виборча комісія, куди ввійшли представники депутатського корпусу, громадськості та виконавчого комітету міської ради.

- Приємно, що тернополяни активно включилися і подали 71 проект (48 великих і 23 малих) на загальну суму 36 мільйонів 23 тисячі 865 грн, - каже голова комісії Тернопільської міськради з питань бюджету та фінансів, член Номінаційного комітету Ігор Турський. -  Важливо, що громада не байдужа до того, що відбувається в місті і ми маємо чіткі сигнали, що саме турбує людей і куди спрямовувати ті кошти, які заробляє місто.

Далі експерти ретельно проаналізували кожен проект. Зокрема на відповідність законодавству та зазначеним умовам конкурсу. Також оцінили ідеї громадськості профільні управління міської ради та підготували свої висновки. Після такої ретельної перевірки було відхилено 11 проектів, а 60 винесли на голосування містян.

 - Частина з тих проектів, які не дійшли до голосування просто потребувала для реалізації більше одного року або ж більше 1 мільйона гривень, - зазначає голова Номінаційного комітету Назар Зелінка. -  Інші пропонували розмістити об’єкти на невідповідних земельних ділянках. Були й такі, що мали комерційний характер. До кожного проекту ми підходили максимально виважено.

Три дні до завершення голосування

Голосування за проекти розпочалося 8 листопада і триватиме до 21 листопада. Віддати свій голос можна не виходячи з дому за допомогою банківської картки, пройшовши ідентифікацію за системою Bank ІD, а також у пункт голосування у ЦНАПі, що розташований у Тернополі на вул. Князя Острозького, 6, пред’явивши паспорт. До речі, система дозволяє голосувати одночасно за кілька проектів. А ще правила передбачають, що автори за власної згоди можуть їх об’єднувати, обравши пріоритетний проект.

- Також ми прийняли рішення долучити до голосування тих людей, в яких поки що немає тернопільської прописки, проте вони живуть у нашому місці, і навчаються та є активними учасниками громадського життя нашого міста, -  додав Ігор Турський. -  Проголосувати вони можуть у ЦНАПі, надавши, окрім паспорта, довідку з місця роботи, яка підтверджує те, що вони працюють в Тернополі або ж документ, який підтверджує, що вони навчаються у нашому місті.

Червоний кит, канатна дорога та ще 69 ідей

Серед поданих проектів є неординарні ідеї – як от встановити на Тернопільському ставі червоного полігонального кита, який б вдень заряджався від сонця, а вночі світився  або ж прокласти канатну дорогу для вейкбордингу через водойму.

Є тернополяни, які хочуть, щоб в місті з’явився пам’ятник засновнику Яну-Амору Тарновському чи отримати можливість дослідити міські підземелля. Інші ж просто мріють про капітальний ремонт своєї вулиці, спортивний або дитячий майданчик у дворі чи вуличні тренажери.

 Сьогодні можна виділити декілька проектів, що вже вибились у лідери. Зокрема, «Молодіжний Центр – відкрита платформа для комунікації, навчання та втілення проектів», який обіцяє відкрити багато нових можливостей для Молоді Тернополя – він наразі отримав 242 голоси. Створення Центру швидкої допомоги та комплексної діагностики для тварин «Хатіко» підтримали 217 осіб. Ідея відновлення стадіону колишнього Комбайнового заводу отримала 196 голосів, створення соціального мультиспортивного залу,  який стане місцем для тренувань людей в різних напрямках: спортивному, туристичному, сучасному неформальному і танцювальному – 232 голоси.

Великою популярністю користуються ті проекти, які мають широку цільову аудиторію та добре підготовані – з якісним описом і візуалізацією. Загалом же тернополяни голосують не надто активно. Можливо, через складність самої процедури, адже голосування за проекти - це не вибір «в один клік» і потребує певних зусиль. Однак організатори сподіваються значної активності у останні дні, як це відбулося і з подачею проектів.

Великі і малі проекти та великі і не дуже – кошти 

Згідно рішення Номінаційного комітету, заплановані 5 мільйонів гривень будуть поділені таким чином: чотири мільйони виділяється на великі проекти, сума яких становить від 100 тисяч до 1 мільйона гривень; а 1 мільйон -  на малі проекти, від 1 до 100 тисяч гривень. Тож переможцями  можуть стати як мінімум чотири великих проекти та 10 малих проектів.

Однак тернопільські депутати переконані – ідеї, що їх подали містяни, не залишаться поза увагою. І навіть якщо проект не виграє, гроші на нього можуть виділити з бюджету Тернополя, якщо ідея дійсно варта уваги.

- Громадський бюджет дуже потрібний Тернополю, і більше того, плануємо, щоб в наступному році він зріс, як мінімум в два рази, - зазначає Ігор Турський. -  Це необхідно для того, щоб реалізовувати те, що хочуть люди, а не те, що придумують чиновники. Тобто громада сама бачить важливі проблеми та намагається брати активну участь в їхньому вирішенні.

Щоправда не обійшлося і без маніпуляцій. З’явилася інформація про те, що організатори музичного фестивалю «Файне місто» та фестивалю «Кухоль пива», які подали свої проекти на «Громадський бюджет» в соцмережах пропонують знижки на квитки на свої фестивалі взамін на голоси. В основному залучають студентів. Тому Номінаційний комітет обов’язково розглядатиме цю ситуацію і прийме рішення щодо таких порушень.

 Голосування триває до 21 листопада. Тож усі тернополяни, які хочуть, аби їхнє місто розвивалося і ставало кращим, можуть зробити свій вибір і проголосувати за проекти «Громадського бюджету». А вже 1 грудня стане відомо, на які саме ідеї витратять 5 мільйонів із бюджету Тернополя.

Де це вже діє?

Отож, нагадаємо, що громадський бюджет – це бюджет участі, коли громада отримує реальну можливість активно впливати на розподіл бюджетних коштів у Тернополі. Зокрема, кошти із бюджету участі розподілятимуть на реалізацію громадських ініціатив, проектів із поліпшення міського середовища, запропонованих тернополянами. Це – своєрідний грант із міського бюджету, отриманий на вирішення конкретних питань виборців. Ухвалене рішення, на думку розробників, покращить комунікацію між громадою і місцевою владою. Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету 2017 року.

Платформа «Громадський проект» дозволить кожному брати участь в конкурсі, не виходячи з дому: ви можете подати заявку on-line і відслідковувати долю свого проекту прямо на сайті.

Механізм бюджету участі зародився у місті Порту-Алегрі (Бразилія) 1989 року, а сьогодні реалізується в багатьох містах світу.

Так, 0,06% від бюджету Нью-Йорка, в 2015 році склав $ 31,894,025. Голосування тільки в друкованому вигляді. В основі процесу - виборність делегатів, які представляють проекти, і публічне обговорення. А от в Парижі до 5% міського бюджету (100 млн Євро в 2016 р) розподіляється за допомогою громадян міста. Голосування в електронному та друкованому вигляді. Кожен автор зустрічається з авторами інших проектів на схожу тематику, проводяться публічні слухання. У Берліні бюджет участі реалізується з 2005 року, громадяни висувають ідеї, обговорюють їх на відкритих форумах, голосування проходить трьома способами: онлайн, на останньому громадських зборах і письмово. Далі місцева влада розглядає списки пріоритетних проектів і звітує, які пропозиції були прийняті і які були причини відмови. Варшава подібні процеси розпочала два роки тому, вже подано понад 2000 проектів, три місяці відбувається їх перевірка. На бюджет участі виділяється від 0.5 до 1.1% бюджету кожного району, в 2016 році - 20 млн. Жителі голосують у своїх районах. У Лодзі згаданий процес розпочато в 2014 році, в 2015 подано 84 проектів (з них 72 внутрішньорайонних), за які голосувало 135 000 чоловік. 30% голосувало в друкованому вигляді та 70% в електронному. Основна тематика поданих проектів - спорт, відпочинок, школи. У німецькому Кельні бюджет участі реалізується вже дев’ять років, вже в перший рік роботи в такому процесі взяло участь 11 000 жителів і було відібрано 300 проектів в результаті он-лайн голосування, остаточне рішення по їх реалізації брала Міська Рада. Громадяни, у яких немає доступу в інтернет, можуть подавати проекти письмово. Бюджет участі на другий рік роботи склав 311 мільйонів з 4 мільярдів євро загального бюджету.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео