Оксана Бучко

Тернопіль вперше відзначав Різдво разом з усім світом (фото)

unnamed (20)

Колядки, театральні постановки і різдвяні привітання лунали з Театрального майдану 25, 26 та 27 грудня. Прославляли народження Ісуса тернополяни разом із іноземними студентами.

Це святкування відбувалося в рамках ювілею 500-річчя Реформації.

- Указом президента при ОДА створено оргкомітет по відзначенню 500-річчя Реформації. Ми маємо знати історію усіх без винятку, конфесій, ми маємо робити так, щоб всі любили один одного на території Тернопільської області незалежно від того, якої конфесії вони християни, - розповів голова ОДА Степан Барна.

unnamed (17)
unnamed (17)

Разом із іноземними студентами святкували і викладачі.

- Це велика приємність святкувати разом із моїми студентами-медиками. Дуже важливо, що ми можемо святкувати це Різдво в рік 500-річчя Реформації, адже саме вона відродила справжні християнські цінності,  дала світові справжню демократію. Зараз дуже поширений серед студентів, у наукових спільнотах «рух доброчесності». Наприклад наш медичний університет бере участь в таких заходах, - вважає декан факультету студентів-іноземців, професор ТДМУ ім. Івана Горбачевського Петро Сельський.

unnamed (18)
unnamed (18)

Святкування Різдва 7 січня  є впливом Радянського Союзу, коли Новий рік було важливішим святом, ніж народження Христа. Більшість країн у світі відзначають Різдво 25 грудня.

- Суть Різдва полягає в тому, що Бог-Отець послав свого єдиного Сина Ісуса Христа, щоб нас спасти від гріхів. Для нас, як людей віруючих дата значення особливого немає. Головне сутність свята. Але очевидно, що 25 -  число найбільш прийнятне для святкування. Тому що спочатку Христос народився, а потім почалася нова ера, а не навпаки, - розповідає єпископ християн віри євангельської у Тернопільській області Віталій Яцюк.

unnamed (21)
unnamed (21)

Ми запитали у перехожих тернополян про те, як вони ставляться до святкування Різдва саме 25 грудня і як вони відзначають Різдво у своїх родинах.

unnamed (19)
unnamed (19)

- Взагалі, скільки себе пам’ятаю - ми святкували Різдво 7 січня, так як і більшість українців. Але надаю перевагу святкуванню 25 грудня, так як це можливість святкувати одночасно зі всіма християнами. Особливо хороша нагода нашим українцям об’єднатися, - вважає студентка медичного університету Юлія Терещенко.

unnamed (22)
unnamed (22)

- Я ставлюся до цього позитивно, тому що таке святкування є в більшості країн світу, зокрема країнах західної Європи, США. На Різдво ми збираємося всією родиною, співаємо колядки, згадуємо народження Ісуса, і дякуємо за те, що Він народився у наших серцях, - розповідає молода тернополянка Марія Занько.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео