Основні досягнення тернопільських депутатів у 2016 році (відео)

unnamed (8)

Не встигли українці попрощатися з 2016 роком, як новий уже ставить перед нами нові виклики та завдання. До роботи приступили і депутати Тернопільської міської ради, які уже працюють з громадянами, беруть участь у комісіях та готують проекти рішень. Центр громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі проаналізував основні досягнення тернопільських депутатів у минулому році та запитав у міських обранців, на чому вони акцентуватимуть свою діяльність у 2017 - му.

Наглядові ради при КП та амбітний бюджет

Депутат ТМР Іван Сороколіт від фракції ВО “Свобода” зазначає, що у 2016 році її члени постійно генерували власні рішення, програми та положення. Найважливішими ініціативами вважає “Програму підтримки та стимулювання створення ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Тернополя на 2016-2018 роки” та рішення “Про наглядові ради комунальних підприємств”.

“Здобутком 2016-го року вважаю результативну роботу колег з бюджетної комісії, котрі спільно з виконавчим комітетом вносили потрібні правки в бюджет 2016-го року, а також напрацювали та запропонували депутатам до затвердження збалансований та амбітний бюджет на 2017-рік. Не вдалось, нажаль, реалізувати значну частину робіт з капітальних ремонтів багатоквартирних будинків. У більшій мірі це відбулось, на мою думку, через недоліки роботи управління житлово-комунального господарства. Однак, ми спільно намагатимемось врахувати помилки та в новому році їх не допустити”, - додає Іван Сороколіт.

Про плани фракції в цілому вирішив не розповідати, оскільки орієнтуватися потрібно лише на результати. Проте вірить, що в 2017-му році у багатьох депутатів та фракцію в цілому будуть здобутки не менші ніж у 2016-му.

Тепер учні можуть отримувати стипендії

За словами члена фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність”  Павла Бича результатом спільної роботи усіх депутатів міської ради є скоординована робота на сесії міської ради та в постійних комісіях, запровадження громадського бюджету, стипендій для учнів, інвентаризація землі та багато іншого (робота депутатського корпусу разом з управліннями, виконкомом та міським головою).

“Найважливішим рішення нашої фракції у 2016 році є Учнівські стипендії це ініціатива голови фракції Володимира Міська, який сам є освітянином. За рахунок підтримки школярів стипендіями в учнів з’являється додатковий стимул для навчання, що відповідно породжує певну конкуренцію (змагання), призом за що і стає стипендія”, - коментує Павло Бич.

Працюватиме фракція у 2017 році над вирішенням наявних проблем міста і, зокрема, кожного округу. Хоча, у минулому році одні округи отримали велике фінансування, в той час як інші - зовсім мізерне.

Захист підприємців та об’єднання фракцій

Андрій Артимович, голова фракції ВО “Батьківщина” запевнив, що вони активно працюють в напрямку підтримки та захисту підприємців.

“Є звернення до Кабінету Міністрів і Верховної Ради з приводу того, щоб вони звернули увагу на додатковий обліковий контроль за діяльністю підприємців. Це ускладнює їхню роботу і несе за собою великі штрафні санкції. Ми не виступаємо за повне зняття контролю, але деякі напрямки навмисно додатково дублюються. Серед підприємців зараз йде боротьба: великих структур проти дрібних, оскільки для них десятки тисяч штрафів за дрібні помилки є непосильними. Дуже приємно, що проект рішення по захисту підприємців пройшов, незважаючи на те, що з першого разу він не отримав підтримки”, - пояснює Андрій Артимович.

У 2017 році фракція працюватиме над вирішенням проблем округів, щоб жителі відчули вплив на прийняття рішень. Також депутати зосередять увагу на зменшенні втрат тепла, аби жителі не стикались із неможливістю оплатити комунальні платежі.

На сесії 20 грудня було оголошено про про міжфракційне об’єднання “Радикальної партії Ляшка”, ”Народного контролю”, “Батьківщини” та “Громадянської позиції”. Пан Артимович запевняє, що  вони згуртувались разом задля відстоювання інтересів громади та виконання своїх зобов’язань, тому відкриті до співпраці та готові обговорювати спільне бачення вирішення проблем у місті.

ЖЕКи зобов’язані звітувати перед жителями

Голова фракції ПП “Громадянська позиція” Петро Ландяк продовжують працювати над відкритістю діяльності житлово-комунального господарства міста. За його словами, вони працюють над питанням перерахунку теплопостачання та виступають за встановлення лічильників після затвердження після затвердження Методики обліку втрат тепла по стояках централізованого опалення. Також добилися затвердження форм звітів ЖЕКами, проте наказ управління виконують не усі.

“Ми також  виступаємо проти виділення під будівництво земельних ділянок комунальним підприємствам міста, адже такі ділянки у 99% випадків не використовуються цими підприємствами, а, як правило, передаються в суборенду чи по інвестиційних угодах приватним структурам, внаслідок чого міський бюджет втрачав раніше чималі кошти. В даний час такі рішення приймаються рідко. Це вважаю успіхом цієї ради, адже зменшено втрати міського бюджету”, - додає голова фракції.

Пан Ландяк визнає, що їм не вдалося отримати підтримку депутатів в питанні вироблення спільних принципів, щодо надання земельних ділянок фізичним і юридичним особам в оренду, постійне користування чи у власність, а також поновлення на них  договорів оренди. Тому, у 2017 році свою увагу будуть акцентувати на питаннях роботи житлово-комунальних служб, впорядкування забудови міста, розвитку підприємництва та інших соціально-важливих питаннях.

Медична галузь не отримала необхідне фінансування

Експерт ГО “Експертно-аналітична групи “Акцент” Богдан Малиняк наголошує на ігноруванні норми статуту Тернополя, що передбачає проведення бюджетних слухань перед поданням проекту бюджету та його несвоєчасного оприлюднення. Окрім цих порушень, він ставить під сумнів ефективність використання коштів.

“Важливо в контексті розробки бюджету налагодити дієву комунікацію з громадськістю. Зараз склалася парадоксальна ситуація - на кінець року залишки невикористаних коштів сягають 300 млн. грн, а заклади охорони здоров'я не найнеобхіднішим: обладнанням, медикаментами і т. д. Також не чути нічого про проекти термомодернізації комунального господарства”, - помітив пан Малиняк.

Що думають самі тернополяни?

Громадяни на виборах обирають своїх представників у міську раду і надають їм повноваження захищати їхні інтереси. Тому, обранці повинні дослухатися до думки жителів. Ми запитались у тернополян, чи знають вони свого депутата, чи звертались до нього та які проблеми слід вирішити у 2017 році. Чи збігається їхнє бачення з планами депутатів? Відповіді у сюжеті:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=MF-FGS8fFVI&feature=youtu.be[/embed]

Марія ІЩЕНКО

Центр громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі

 

Вибір читачів за тиждень

Відео