Орест Сарматський

Агро-новини 16 березня

бер1603

В Дубаї почали випуск біопалива з молочних відходів

Компанія Neutral Fuels, що базується в Дубаї (ОАЕ), стала першим підприємством із виробництва комерційного біопалива з молочних відходів.

Нове паливо має таку ж якість, як і біопаливо на основі рослинної олії, яким підживлюється логістичний парк «Макдональдс» в ОАЕ протягом останніх чотирьох років, повідомляють Biofuels-news.

За словами голови ради директорів і генерального директора компанії Neutral Fuels Карла Філдера, проект був натхненний програмою Дубаї «Нуль відходів до 2030 року».

1601
1601

Відмічається, що ОАЕ є другим за величиною виробником молочних продуктів в регіоні Перської затоки після Саудівської Аравії, і ріст очікується і далі до 2021 року. Щорічно в ОАЕ свіжої молочної продукції виробляється 167 тис. т. Кожен 1 % відходів, які переробляють на біопаливо, дасть до 1,67 млн літрів біопалива, які потім можуть зменшити викиди вуглекислого газу на 4460 т вуглецю та його еквівалентів.

При цьому із додаванням відходів від виробництва вершкового масла, вершків і топленого масла, обсяг виробництва біопалива з молочної промисловості може збільшиться більш ніж в два рази.

Аграрні дотації «зависли» — не вистачає двох документів

Аграрії у першому півріччі 2017 р. можуть не отримати належні їм дотації.

Таке припущення в своєму блозі на «Економічній правді» висловила народний депутат із фракції «Самопоміч» Тетяна Острикова.

Вона нагадала, що у держбюджеті на 2017 р. на підтримку аграріїв закладено 4 млрд грн. Однак для реалізації закону повинен бути розроблений порядок розподілу дотації у вигляді постанови Кабміну. Вона була схвалена урядом лише в лютому 2017 р. (набула чинності 22 лютого 2017 р.) і містить те, чого в законі не передбачено.

1602
1602

«Зокрема, у вказаній постанові дотацію пропонується надавати пропорційно до загального сплаченого аграрним підприємством ПДВ, а не пропорційно до ПДВ, сплаченого за пільговими видами діяльності… Таке довільне тлумачення урядом норм закону призводить до того, що сільгоспвиробники, які здійснюють дотаційні види діяльності спільно з виробництвом рослинницької продукції, а таких більшість, будуть позбавлені можливості отримати дотацію взимку і навесні 2017 р.», — уточнила Тетяна Острикова.

Аграрії наростили експорт за всіма напрямками

Експорт аграрної продукції з України за січень-лютий 2017 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2016 р. зріс на 32,3% та склав $2,68 млрд.

Про це з посиланням на дані Державної фіскальної служби інформує асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

При цьому, як відзначають експерти, частка експорту аграрної продукції у загальній структурі експорту України майже не змінилась — 42,8%.

1603
1603

Продукція рослинництва стала локомотивом нарощення експортних поставок (+$321,2 млн у 2017 р. відносно до січня-лютого 2016 р.), основу збільшення становила пшениця (+$107,8 млн) та соєві боби (+$120,3 млн). На $163,5 млн зросли поставки готової продукції, в основному за рахунок експорту цукру (+$74,9 млн) та макухи (здебільшого соняшникової, +$37,3). Експорт жирів і олії зріс на +$130,5 млн за рахунок нарощення соняшникової олії на +$127,4 млн.

Поставки продукції тваринництва закордон зросли на +$39,7 млн, ключову роль у нарощенні поставок відіграв експорт охолодженого і мороженого м`яса ВРХ (+$12,7 млн) та поставки м`яса птиці, в основному курятини (+$10,9 млн), додали в УКАБ.

Вибір читачів за тиждень

Відео