Орест Сарматський

Агро-новини 18 березня

бер18

Верховній Раді пропонують комплексно вирішити земельні питання

Відповідний законопроект зареєстрований в парламенті, повідомляє Українська аграрна конфедерація.

Першим блоком питань, яких стосується правова ініціатива, є правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення. На думку авторів законопроекту, є доцільним на законодавчому рівні визначити правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення, якими:

  • надати право землекористувачу, який використовує значну частину земель масиву, на одержання в оренду земель під польовими дорогами (із обов’язком встановлення земельних сервітутів для доступу до інших земельних ділянок масиву);
  • надати орендарям земельних ділянок, розташованих у масиві, право надавати їх у суборенду орендарю іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди;
  • надати право землекористувачу, який використовує істотну частину земель масиву (75 % від загальної площі) на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві;
  • надати можливості фізичним та юридичним особам використовувати земельні ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, що буде набуватись без проведення земельних торгів.

1801
1801

Почнуть будівництво другої черги Вінницької птахофабрики

Компанія «Миронівський хлібопродукт» (МХП) планує у 2017 році почати будівництво другої черги (лінія 1) Вінницької птахофабрики з кінцевою метою до 2020 р. збільшити виробництво до 730 тис. т.

Про це заявив головний виконавчий директор МХП Юрій Косюк, йдеться в повідомленні компанії на Лондонській фондовій біржі.

Також серед цілей на 2017 рік він виділив наступні:

  • розвиток експорту з подальшим зміцненням позиції компанії на існуючих ринках і пошук нових можливостей;
  • інвестиції в розвиток персоналу і зміцнення репутації в ролі якісної, відповідального і чесного роботодавця;
  • сталий розвиток бізнесу з фокусом на відповідальному ставленні до навколишнього середовища (у тому числі проекти в галузі альтернативної енергетики), турбота про тварин і соціальна відповідальність.

1802
1802

Науковці винайшли біопаливо для літаків

Дослідники з Національного дослідницького центру Єгипту нещодавно випустили біопаливо, яке може бути придатним для літаків.

Про це повідомляють Biofuels-news.

Зокрема, науковці розробили біодизель із ятрофи, насіння якої містить 20-25 % олії.

Як відмічає видання, цю олію можна отримати з використанням органічних розчинників, таких як гексан. Проте властивості олії ятрофи відрізняються від властивостей традиційних моторних масел, таких як в’язкість, щільність і ступінь згоряння, тому її потрібно піддати певним хімічним обробкам для адаптації до використання в авіаційних двигунах.

На даний час паливо підходить для автомобільних двигунів. Щоб бути придатним для реактивних двигунів, паливо має не замерзати до, принаймні, мінус 45 °С. Дослідницька група розраховує вирішити цю проблему на пізніших етапах. Наразі за допомогою термічного крекінгу вдалося довести масло до мінус 40 °С без замерзання.

1803
1803

Вибір читачів за тиждень

Відео