Віра Олександрович

У Тернопільській міськраді вміють писати «хитрі» рішення (відео)

Міська рада (Copy)

Спірною вважає ініціативу Тернопільської міської ради зі зверненням до сільських рад про компенсацію коштів за соціальні послуги, надані їхнім жителям, заступник голови обласної держадміністрації із питань децентралізації Олег Валов.

А якщо Тернопіль це зробив задля того, аби «стимулювати» приміські села до об’єднання із обласним центром, то це навпаки може спричинити лише спротив з їхнього боку, додає чиновник. Посилатися на вимоги Бюджетного кодексу – слабкий аргумент.

[embed]https://youtu.be/Ncbs_sa7Gyw[/embed]

Нагадаємо, рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» депутати ухвалили на сесії міської ради 24 лютого (про це читайте ТУТприм.). І воно відразу спричинило спротив як у керівників сільських рад Тернопільського району, так і в звичайних громадян, які мешкають під Тернополем, але працюють і платять податки у місті.

Втім, те рішення написане дуже хитро, - каже Олег Валов. – Там же не сказано «вимагаємо», а лише «пропонуємо». Тобто підкопатися важко. Хоча, думаю, судові позови із цього приводу будуть. Не варто забувати про конституційні права українців. Відмовитися приймати дітей у школи і садочки вони не можуть.

Валов_нове (Copy)
Валов_нове (Copy)

Директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак додав, що існує закон, який може допомогти знайти вихід із ситуації, що склалася.

[embed]https://youtu.be/JB_Pzyaascg[/embed]

Так дійсно зручно домовлятися об’єднаним громадам. Наприклад, вони можуть спільно утримувати геріатричний центр, де допомагатимуть людям, які проживають у різних громадах. Інакше, фінансування такого об’єкта можна просто «не потягнути».

Гірчак2 (Copy)
Гірчак2 (Copy)

До речі, Тернопіль уже може розпочинати процедуру об’єднання, адже це йому дозволяє зробити Закон №5520 (про це читайте ТУТприм.). Справа лише – за необхідними рішеннями міської ради. А саму процедуру уже давно виписали у Законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (шукайте ТУТприм.).

[embed]https://youtu.be/rpW6cJolsJs[/embed]

Фактично, на заваді процесу уже не може стати ніщо. Хіба що депутати і керівництво міської ради гальмуватимуть поступ, підкреслили обласні чиновники.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео