В Тернополі свободівці почали боятися виборців?

svoboda-otzyv141111-1

Перемоги ВО «Свобода», як вони і декларували у передвиборчій рекламі, почалися з Тернопілля. Спочатку побратими Тягнибока отримали найбільшу фракцію в обласній раді (дострокові вибори у 2009 році) та посаду голови найвищого представницького органу влади. У 2010 році ВО «Свобода» переконливо перемогла у Тернополі, отримавши абсолютну владу – посаду мера та більшість від складу ради. У 2012 році голова обласної ради О.Кайда стає нардепом від Тернополя, а М.Головко - по «північному» окрузі. На тому містечкові перемоги закінчилися. Ренесанс міг настати у 2014-2015 роках, коли головою ОДА було призначено О.Сиротюка, а обласною радою тоді керував В.Хомінець. Свободівський тріумвірат (включаючи мера Тернополя С.Надала) міг показати, як за короткий час, маючи всю владу в руках однієї партії, отримати швидкий та дієвий результат. Міг, але не показав. Тепер послідовники Тягнибока на Тернопіллі пожинають плоди своєї (без)діяльності. В обласній раді – в опозиції. В міській раді – втрата більшості. Навіть нардеп Головко вдруге переміг у 2014 році, в тому числі, завдяки тому, що був єдиним узгодженим кандидатом під брендом Порошенка. А О.Кайда з тріском програв по Тернополю висуванцю Самопомочі Т.Пастуху. Події 24 квітня 2017 року, коли ВО «Свобода» протиставилася тернополянам, показали, що не все так гладко в самій політичній силі. Партійні «розборки» та з’ясування вилізли далеко за межі політичної сили і тернополяни волею-неволею виявилися втягнутими в цей конфлікт. І ВО «Свобода» почала зазнавати чергових поразок. 1.    Виборці вирішили заступитися за своїх депутатів та чітко показали партійному керівництву, що партія не впливатиме на складання виключених з партії свободівців їхніх депутатських мандатів.

2.    Ніхто з міських депутатів, членів фракції ВО «Свобода» не вийшов проти своїх колишніх однопартійців Р.Навроцького, І.Сороколіта, І.Турського і Тягнибоку довелося звозити свободівських «тітушок» з інших міст. Винятком став В.Стаюра, який чітко пропрацьовує своє бажання стати кандидатом в нардепи від Тернополя.

3.   Чергове засідання сесії міської ради перенесли з 11 на 12 травня з невідомих загалу причин. Офіційне пояснення – рішення погоджувальної ради. Сталося це після того, як активні городяни почали відкрито підтримувати виключених зі «Свободи» депутатів Р.Навроцького, І.Сороколіта, І.Турського та прийняли рішення підтримати їх перед сесією, щоб попри спротив свободівців завести їх в сесійну залу для виконання ними депутатських обов'язків. Всі ці фактори вказують на те, що виборці в Тернополі поступово звільняються від «лідерських» та «партійних» впливів і починають розбиратися в ситуації, шукаючи факти та здоровий глузд. Традиційне свободівське гасло «Слава Нації» так і залишилось порожнім гаслом. Люди, які називають себе націоналістами, так і не змогли наповнити його хоч якимось змістом, зрозумілим простим українцям. А українці стають зрілою нацією. Самих гасел їм вже замало...

Вибір читачів за тиждень

Відео