Орест Сарматський

Метеликів навчили боротися із шкідниками (агро-новини)

unnamed (10)

Оxitec розробила ГМ-метеликів для боротьби зі шкідниками овочів.

unnamed (11)
unnamed (11)

Університет Корнелл (Cornell University) і компанія Oxitec, розробник генетично модифікованих комарів, призначених для зупинки вірусу Зіка та інших захворювань, зараз працюють над випробуванням генетично модифікованих капустяних метеликів чоловічої статті.

Аналогічно з ГМ-комарами, розробленими Oxitec, модифікація спрямована на самців метелика з метою зменшити популяцію цього шкідника, повідомляє Wired.

ГМ-метелики уже пройшли лабораторні і тепличні випробування.

Посадові особи Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США зараз розглядають можливість надання дозволу на польові випробування ГМ-метеликів у відкритих умовах.

Як відзначає видання, зараз капустяний метелик демонструє стійкість до 95 різних пестицидів, і це викликає велике занепокоєння в аграріїв у всьому світі.

Мартинюк: Ринок землі — питання, яке вже перезріло

unnamed (13)
unnamed (13)

Запровадження ринку землі в Україні — питання, яке вже відноситься до розряду таких, що перезріли.

Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

«Звичайно, можна ще десять років нічого не робити, «аби не було гірше». Така позиція дуже комфортна для українського менталітету. Але ми не хочемо помічати багатьох проблем. Ми не помічаємо, як у сільській місцевості населення скорочується темпами на 60% швидшими, ніж у містах. Ми не помічаємо безробіття у сільській місцевості, тому що воно приховане», — говорить заступник міністра.

За його словами, у глобальному масштабі Україна — серйозний гравець, але технології не стоять на місці.

«Думаю, в стратегічній перспективі наші переваги у вигляді родючих ґрунтів і сприятливого клімату будуть нівельовані світовими технологічними розробками. Ми не зоглянемося, як рослинницька продукція почне вирощуватися у вертикальних фермах, а тваринницька — у лабораторіях, взагалі без тварин, і земля перестане бути основним засобом виробництва. І врешті-решт Україна може опинитися на узбіччі високотехнологічного аграрного процесу, а ми все ще будемо продовжувати сперечатися можна продавати землю, чи не можна», — додав Максим Мартинюк.

Україна зможе експортувати насіння в ЄС

Єврокомісія відновила роботу в напрямку визнання еквівалентності української системи офіційного контролю та сертифікації насіння вимогам Європейського союзу. Це відкриває потенційні можливості для експорту українського насіння в країни ЄС.

unnamed (12)
unnamed (12)

Про це на своїй сторінці у Facebook написала заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє асоціація «Український клуб аграного бізнесу».

«Отримали листа-підтвердження від Єврокомісії щодо виконання Україною всіх умов для експорту нашого насіння зернових на ринок ЄС. Остаточний дозвіл очікуємо отримати до кінця поточного року», — повідомила заступник міністра.

Як відзначили в УКАБ, процедура визнання еквівалентності системи сертифікації насіння була розпочата в 2011 році. У 2015 році був проведено відповідний аудит. Звіт за результатами цього аудиту був представлений під час засідання постійного насіннєвого комітету ЄС 28 вересня 2015 року, у ньому Україна отримала позитивні оцінки системи офіційного контролю та сертифікації насіння зернових культур та їх еквівалентності вимогам Європейського союзу. Однак через ліквідацію Державної інспекції сільського господарства та створенням нового органу по сертифікації насіння наприкінці 2016 року, дана процедура була призупинена.

Вибір читачів за тиждень

Відео