Оксана Бучко

Школи міському бюджету Тернополя обійдуться дорожче

shkolyar_2

Тернопільські школи на 2017 рік отримали 641 млн грн, із них лише трохи більше 277 млн грн – кошти з держбюджету. Таке фінансування по-новому впровадили, аби принести гроші тернопільським школам. Система фінансування полягає у покритті більшості витрат освітніх закладів на місцях.

- Із освітньої субвенції гроші підуть лише на зарплату педагогічного складу шкіл, - пояснює заступник керівника міського управління освіти та науки з фінансових питань Олена Пельвецька. – Також із міста знімають фінансування ПТУ. Усі інші витрати – стипендії, оплата праці технічого персоналу, компослуги, харчування – падають на міський бюджет.

Така модель нагадує естонську, де гроші з держави ідуть лише на зарплату педагогам. Хоча, субвенція там покриває також підвищення кваліфікації вчителів, навчальні матеріали та шкільні обіди.  Такі витрати в Україні поки не врахували.

1d
1d

За нестачі коштів на місцях можуть претендувати на додаткову дотацію, яка становить 14,9 млрд грн, зазначив Сергій Марченко в інтерв’ю «Освіті України».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео