Ім'я наймолодшого Героя Небесної Сотні розвиває молоді таланти

назар войтович

Проект мистецька резиденція імені Назарія Войтовича у с. Травневе на Збаражчині набирає нових творчих обертів і продовжує розвивати можливості талановитої молоді. У жовтні, після обладнання майстерень, започаткують програму для графіків та керамістів, що стане справжньою всеукраїнською подією. Координатори запросять метрів традиційної та сучасної кераміки, видатних українських графіків для проведення майстер-класів.

Про це повідомляють на сайті «Велика ідея».

Проект стартував 2 червня 2017 року як комунікаційний центр для місцевої громади та мистецький центр, що провів першу програму резиденцій для молодих митців, та є частиною Всеукраїнської програми «Відзнаки Героїв».

Проект мистецька резиденція імені Назарія Войтовича – це платформа для розвитку молодих митців. Вони матимуть можливість за конкурсом отримати умови для реалізації своїх творчих проектів, тобто майстерні та проживання у мистецькому центрі. Зможуть працювати з куратором, презентувати свої роботи в українських та закордонних галереях.

мистецька резиденці
мистецька резиденці

Щороку, 2 червня, відкриватиметься програма для молодих митців (від 18 років), обраних за конкурсом зі стипендією, що покриватиме витрати на реалізацію проектів, проживання та транспорт. Оголошення про конкурс з’явиться уже в січні-лютому 2018.

Як зазначають організатори, проект – це відзнака громаді, у якій виріс Герой, та молодим митцям, що прагнуть того ж майбутнього, про яке мріяв Назар – бути художником.

«Назар вчився на дизайнера і дуже любив малювати. Також він разом із батьком оздоблював садибу родичів і створив чудову мозаїку з портретом Козака Мамая – ідеалізованого образу козака, українського духовного символу. Врешті, це і стало вагомим стимулом для започаткування проекту мистецької резиденції», – пояснює мистецтвознавець, координатор і куратор проектів ГО «Конгрес Активістів Культури» Людмила Ничай.

2 червня цього року, у день народження Назара, було відкрито Першу програму мистецьких резиденцій, у якій уже взяли участь 6 митців, 5 з України та один іноземний резидент з Техасу. Започатковано низку програм у резиденції: відкрита бібліотека-коворкінг, кіно-клуб, недільні майстер-класи з живопису. У Тернопільській галереї сучасного мистецтва «Бункермуз» відбулась двотижнева виставка проектів.

Олена ІЛИНИЧ

Довідка: Назар Войтович – наймолодший Герой Небесної Сотні, загинув на Майдані 20 лютого. Юнак навчався у Тернопільському кооперативному торгівельно-економічному коледжі на відділенні дизайну, планував вступити у Львівську Академію Мистецтв.

Вибір читачів за тиждень

Відео