Орест Сарматський

Землі за межами населених пунктів належатимуть всім громадам (Агро-новини)

l04

Земельна децентралізація в Україні відбуватиметься за депутатським сценарієм, який передає землі за межами населених пунктів всім громадам. Такий варіант законопроекту підтримав аграрний комітет на останньому засіданні. Депутати обирали з двох варіантів: урядовий та їхній варіант №7118-1, повідомляє AgroPolit.com у матеріалі «Між «Сціллою» та «Харібдою». Як у Раді продавлювали ліберальну земельну децентралізацію».

«Віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко активно наполягав на тому, щоб парламент зробив базовим законопроектом саме урядовий. Начинка документу проста: він передає радам лише об’єднаних громад функції розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів (окрім земельних ділянок під державними об’єктами), а також — зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності. Важливо, що вказані земельні ділянки у комунальну власність не передаються. При цьому в нім лишалася вказівка про можливу передачу у комунальну власність, але (тут увага) виключно за розпорядженням голови відповідної ОДА (в найкращих традиціях радянської практики), подальші коментарі — зайві», — пише видання.

0401
0401

Натомість щодо депутатського законопроекту Геннадій Зубко висловлювався несхвально: він містить неоднозначні норми, які ускладнять процес голосування.

«Однак на це він одразу отримав відсіч від учасників засідання і головний аргумент — землю отримають за урядовим сценарієм лише об’єднані громади, решті — дзуськи. А це взагалі не те, що прем’єр Володимир Гройсман обіцяв на зорі запуску децентралізації: у застопореному парламентом законопроекті землі за межами населених пунктів мали отримати всі (!) органи місцевої влади. Але саме через революційність цього законопроекту (читай, у такому разі зникають всі «годівниці» для «верхів» на темі землі, бо вона спуститься до «низів») його й поставили на мертву паузу. Думаючі депутати («батьки» земдецентралізації), щоби хоч якось зберегти обличчя перед громадами (там люди думають, хоч як би вважали у владі), зареєстрували більш-менш компромісний законопроект, який врятував частину норм одіозного. Так народився альтернативний №7118-1, який гарантує передачу землі усім громадам без винятку. AgroPolit.com пропонує ознайомитися із тим, як розгорталася дискусія навколо розгляду двох документів, та що вплинуло на остаточне рішення комітету», — пише AgroPolit.com.

Тепер підтриманий депутатами законопроект передадуть до

Вінницька область стала лідером з виробництва цукрового буряку

Серед лідерів за найбільшим врожаєм цукрового буряку — Вінницька, Хмельницька, Тернопільська та Полтавська область.

Про це повідомив заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий на своїй сторінці у Facebook.

У Полтавській області, станом на 17 жовтня, вже зібрано близько 630 тис. т цукрового буряку з середньою урожайністю 354 ц/га.

«Минулого року цукрові буряки вродили на диво: господарства Полтавщини, наприклад, збирали і по 80, і по 90 т/га, а деякі цукрові заводи працювали понаднормово, щоб встигнути переробити сировину на солодкий продукт»,  — написав Роман Товстий у соцмережі.

За його словами, у 2016 р збільшилися і площі під цукровими буряками, тому торішній високий валовий збір — заслуга не лише сприятливих погодних умов, а й збільшення площ.

0402
0402

«В Україні станом на 18 жовтня вже виготовили 672,6 тис. т цукру та переробили 4,99 млн т цукрових буряків», — зазначив Роман Товстий.

Фермери підвищили ціни на буряк

Підвищення торгівельної активності в сегменті буряку в Укпаїні провокує ріст цін на цю продукцію. Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Нині господарства продають буряк за ціною 2,5-3,5 грн/кг (€0,08-0,11/кг) в залежності від якості, регіону та об’єму партії. Минулого тижня фермери продавали буряк не дорожче 3 грн/кг (€0,10/кг).

Окрім підвищення попиту, на ріст цін також впливає скорочення пропозиції буряку на ринку, оскільки багато фермерів відмовляються збувати урожай за такою ціною та закладають буряк на зберігання.

На даний момент ціни на буряк вже у 1,8 разів перевищують минулорічні, що може бути пов’язано зі зменшенням об’ємів виробництва цього овоча.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео