Орест Сарматський

Унікальні артефакти, яким 6 тис років, знайшли археологи на території замку у Тернополі (фото)

z10

Зразки трипільської кераміки та побутові речі черняхівської культури знайшли археологи під час розкопок на території замку у Тернополі.

Підбито попередні підсумки археологічної експедиції, яка кілька місяців поспіль тривала у Тернополі з ініціативи міської ради. Про це йшлося під час прес-конференції, яку провели заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, керівник державного підприємства «Подільська археологія» Богдан Строцень та проектант реконструкції тернопільського замку Юрій Вербовецький.

- Під час розкопок ми виявили низку цікавих знахідок. Це, передусім, колекція трипільської кераміки, якій 6 тис років, зразки черняхівської культури, датовані 3-4 ст до н. е. Також знайдено західну стіну та південно-західний кут замку, - розповів, зокрема,  Богдан Строцень.

z05
z05

z07
z07

z08
z08

Водночас, попередні підсумки археологічної експедиції поставили перед археологами низку запитань.

Передусім, поки що, не відомо, коли були збудовані розкопані стіни замку, якою була конструкція замкових укріплень, які будівлі розташовувалися на замковому подвір’ї.

Та й не зрозуміло, чому залишки черняхівської культури, яка характерна розташуванням поселень у долині річок, раптом виявлено на узвишші, де первісно стояв прадавній замок, а нині тут – замкова будівля, відома з попередніх століть.

Заставка
Заставка

z04
z04

Тож у наступному році, розкопки, які тривали в обласному центрі в рамках міської програми охорони культурно-історичної спадщини Тернополя продовжаться надалі.

z02
z02

z03
z03

z01
z01

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео