Віра Олександрович

Списи ламали дарма: школу мистецтв все-таки об’єднають із Тернопільською школою №21 (фото, відео)

Основне

Рішення про реорганізацію обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети прийняли на сесії обласної ради сьогодні, 28 березня.

Цей навчальний заклад, попри спротив частини педагогічного і батьківського колективів, все-таки об’єднають із Тернопільською школою №21. Оскільки нині там – бракує учнів, то тепер у закладі створять спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Ґерети Тернопільської міської ради. «За» таке рішення проголосували 38 депутатів, хоча зробити їм це було доволі непросто.

Школа1
Школа1

Втрутилася громадська спілка «Об’єднання учасників АТО Тернопілля»

Чимало важливих для краю питань встигли розглянути обласні депутати на засіданні 28 березня (якими були плани – читайте ТУТ). Але ті події, якими засідання розпочалося, все-таки спричинили чималу затримку у роботі ради.

[embed]https://youtu.be/L5wT2KO2t48[/embed]

Нагадаю, у порядку денному другого засідання 8-ї сесії Тернопільської обласної ради було близько 50-ти питань. Серед них, зокрема, внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік, а також інформація обласної держадміністрації про ситуацію із утворенням госпітальних округів і проведенням громадського обговорення цього питання тощо. Втім, до зали прийшло чимало захисників обласної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети, тому плани політикам відразу довелося змінити.

- Я прошу, щоб ми, згідно із регламентом, сформували порядок денний, де першим питання включимо розгляд щодо школи Ігоря Ґерети, - говорить голова обласної ради Віктор Овчарук. – Все сформуємо за черговістю, затвердимо в цілому і розпочнемо із питання школи мистецтв.

Зала1
Зала1

Слово спершу дали захисникам школи. Першим до трибуни пішов голова громадської спілки «Об’єднання учасників АТО Тернопілля» Дмитро Харчук.

- Наша громадська спілка просить вас у межах компетенції посприяти збереженню обласної школи мистецтв і наданні приміщенні у довгобуді на площі Героїв Євромайдану або у будинку Телерадіокомпанії на бульварі Шевченка, 17, - каже він. – Перше, ми просимо не допустити об’єднання школи зі Струсівським інтернатом. Друге, не допустити зміни назви школи, що врешті призведе до її ліквідації.

[embed]https://youtu.be/t349g4pO_OY[/embed]

Батьки і педагоги зі школи мистецтв стояли у проходах

У залі було страшенно шумно. Нормально працювати за таких умов фактично було неможливо. Якщо учні школи мистецтв вишикувалися із плакатами перед президією, то батьки і педагоги стояли у проходах.

[embed]https://youtu.be/GBUiHIazz3w[/embed]

Усі, хто виходив до трибуни наполягав на припиненні ініціативи обласного департаменту освіти щодо реорганізації закладу. Мовляв, це – знищить мрію Ігоря Ґерети.

[embed]https://youtu.be/nKLn3Tcyc8A[/embed]

Слово взяла і донька нашого знаного земляка – Ярина Ґерета. Вона просила залишити заклад в обласному підпорядкуванні.

Герета
Герета

[embed]https://youtu.be/ym7RmeigLw8[/embed]

У залі пролунало кілька різних пропозицій щодо виходу із ситуації. Виступив голова постійної комісії із питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства Ігор Леськів. Але цілком донести свою думку і висновки колег до слухачів йому не дали.

[embed]https://youtu.be/Z2tX1oQ3UkA[/embed]

Ліцензію навчальний заклад мав поновити ще у 2016-му році

Не зміг змовчати у цій ситуації навіть голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Барна_перемовини
Барна_перемовини

[embed]https://youtu.be/h8fC9X8bd8o[/embed]

Пояснювати, чому виникла серйозна проблема із навчальним закладом, довелося начальнику обласного департаменту освіти та науки Ользі Хомі. Виявилося, що школа із 2016 року – без ліцензії. До того ж, через процеси із оформленням документів, що суттєво затягнулися, у Держказначействі «завис» мільйон гривень, а вчителі і працівники закладу сидять без зарплат.

[embed]https://youtu.be/xhUA6qdYz8w[/embed]

Присутнім, зокрема, повідомили про можливість створення міського мистецького навчального закладу імені Ігоря Ґерети на базі Тернопільської школи №21. Таку ініціативу вніс голова міської ради Тернополя, лише вчора надіславши лист до обласної ради. Але ця ідея сподобалася не усім. Прислухатися до колективу і батьків закликав депутатів перший заступник голови облради Василь Деревляний.

[embed]https://youtu.be/xCuWejn7c4I[/embed]

Після тривалих дискусій і перерв, а також відвертих сварок у залі депутати все-таки підтримали пропозицію про об’єднання обласної школи мистецтв із міською школою №21. Проте із вимогою - обов’язкового збереження статусу, специфіки і навчальних планів нетипового закладу. Окрім того, нинішнє приміщення освітнього мистецького закладу, що на вулиці Медовій у Тернополі, залишать у комунальній  власності обласної ради.

Зала5
Зала5

Це спричинило новий скандал у залі. До членів президії знову почали підходити активісти із групи підтримки школи. Довелося оголошувати чергову перерву у засіданні. Втім, продовжувати суперечки і ламати списи уже не було сенсу. Депутати врешті перейшли до розгляду господарських питань (про це читайте на «Терені» згодом – прим.).

голова комісії
голова комісії

Школа2
Школа2

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео