Віра Олександрович

Іржаву сміттєсортувальну лінію можуть встановити на Тернопільщині

Тема сортування і утилізації сміття досі залишається однією з найгостріших на Тернопіллі. Через це час від часу у нашій області згадують про сміттєсортувальну лінію, куплену обласною радою за гроші громади.

Нагадаю, на це обладнання у 2009-му році витратили аж 2 мільйони гривень (за тодішнім курсом гривні, близько 250 тис. дол. США – прим.). Однак лінія, придбана на Львівщині, відтоді жодного дня так і не працювала. Більше того, сьогодні експерти вже припускають, що ця техніка була відразу непридатною до експлуатації. Про це йшлося на засіданні колегії Тернопільської обласної держадміністрації 30 травня (там обговорювали й інші питання – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ).

sortuvalna-linija
sortuvalna-linija

– Мушу дати пояснення, – говорить голова обласної ради Віктор Овчарук. – Дійсно сміттєсортувальна лінія перебуває на балансі комунального підприємства обласної ради (КП «Архбудсервіс» – прим.). Вона у Скалаті, як кажуть, успішно… гниє, догниває. Ми шукаємо всілякі способи, щоб поставити крапку в цьому питанні.

Мовляв, щодо сміттєсортувальної лінії було багато спекуляцій. Тому нинішнє керівництво облради хоче з’ясувати: чи була вона відразу придатною до роботи, чи використали гроші громади раціонально чи ні.

– Скалат сьогодні дозволу на її встановлення не дає, – продовжує він. – Тому ми пропрацьовуємо варіанти для її запуску у Борщеві. Там аграрний коледж має приміщення, які не використовуються. Ми хочемо взяти їх в оренду у Міністерства освіти і науки. Будівля розташована поблизу Борщівського сміттєзвалища. Підведені усі комунікації. Як тільки ми отримаємо право на оренду, то лінію перевеземо туди. Тоді поставимо крапку у питанні: могло воно працювати чи не могло.

Колегія1
Колегія1

Варто нагадати, що про потребу у перевірці лінії експертами голова облради заявляв ще тоді, коли звітував про перших 100 днів на посаді. Відтоді минули роки, а справа не зсунулася ані на йоту. До того ж, було звернення від Тернопільської міської ради із клопотанням передати сміттєсортувальну лінію у комунальну власність територіальної громади Тернополя. Однак обласні депутати згоди на це не дали.

Зрештою, законність витрати бюджетних грошей на це обладнання перевіряли ще у часи, коли керівником обласної ради і ініціатором купівлі лінії був Олексій Кайда. До справи бралися і фахівці тодішнього КРУ, і навіть працівники СБУ. Але що маємо наразі? Нікому не потрібну техніку, що майже цілком ржава, а купу грошей «викинули на вітер»...

Фото автора та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео