Олег Снітовський

Мешканець Тернопільщини створив унікальну онлайн-карту

630_360_1528455103-3263 (Copy)

Мешканець Теребовлі, краєзнавець, автор низки онлайн-проектів про пам’ятники Тарасу Шевченку, дерев’яні церкви, залізничні станції Ярослав Ярошевський створив нову інтерактивну мапу.

Як повідомляє Укрінформ, новий проект теребовлянина – це мережева карта техніки на постаментах у різних куточках України.

– Звичайно, у Вікіпедії є деяка інформація про пам’ятки такого характеру. Але той перелік далеко не повний і містить лише назву транспортного засобу та назву населеного пункту. Так, як я вже п’ять років поспіль займаюсь онлайн-картами, то для мене дуже важливою інформацією є точні координати розташування певного об’єкта. А перший варіант карти з’явився навесні 2015 року. Тоді були опрацьовані всі знайдені в мережі списки техніки на постаментах і їхні координати та фотографії. Робота зі списками показала, що техніки на постаментах та в музеях набагато більше. Загалом в Україні на постаментах встановлено приблизно 1000 одиниць техніки і трохи більше тисячі – в музеях, – каже картограф-дослідник.

За його словами, поштовхом до нового проекту стало створення минулого року «Карти залізничної історії України».

– Та й вона теж видалась мені не зовсім повною, хоч й містила з десяток нових для мене об’єктів. Так і почалось вечорами вишукування та уточнення інформації. І ця тема настільки захопила, що деколи просто забував про карту і просто читав щось взагалі про техніку, про історію паровозо- та автобудування, чим відрізняється одна модель від іншої, як потрапляла на наші залізниці чи дороги імпортна техніка. Шукаю інформацію у новинах, дописах блогерів та мандрівників, на картах GoogleMaps та Wikimapia, які є також основним джерелом фотографій. Пошук одного об’єкта може зайняти від кількох хвилин до кілька годин, – каже Ярослав.

Створена ним карта містить три рівні – «Залізниця», «Трактори» та «Автомобілі». Загалом майже півтисячі одиниць. Найбільше опрацьована тема залізничної техніки – 250 одиниць – 70 пам’ятників, 120 експонатів у музеях. Паротягів з них – 53 на постаментах, ще 24 у музеях, а також 8 діючих.

– Що цікаво, в Гайвороні стоїть на постаменті найстаріший збережений паротяг у всьому пострадянському просторі – бельгійський паротяг 1893 року. Потрапив він до нас з Прибалтики. Естонські дипломати кілька разів намагались забрати паровоз, але Україна жодного разу не дала згоду. І ще. Тракторів на постаментах значно більше і, в основному, це найпоширеніший радянський трактор «Універсал-2», який в 1960-1970-их роках масово встановлювали на постаменти на хвалу праці трактористів та хліборобів, – розповідає автор мапи.

unnamed
unnamed

Ярослав Ярошевський каже, що в Україні знайшов всього два майданчики з музейною сільгосптехнікою – в смт Петрове Кіровоградської області та у Переяславі-Хмельницькому в музеї хліба. Та найцікавіше, збережені тут локомобілі – парові дорожні локомотиви. Їх знайшлось вже 4 штуки, 3 з яких є локомобілями виробництва Херсонського локомобільного заводу, а у селі Власівка зберігається унікальний німецький локомобіль початку 20-го століття.

unnamed
unnamed

Автомобілів на постаментах теж небагато, всього сім десятків. Найбільше ГАЗ-АА та ЗіС-5 – наймасовіші вантажівки 1930-1950-их років. Та є й цікавіші, як от пожежний автомобіль на базі ГАЗ-АА та авто для прибирання доріг в Чернігові, автовишка в Криму і навіть сміттєвоз в Києві. На постаментах техніка швидко руйнується, тому її багато в різних музеях та приватних колекціях. Перелічити такі експонати важко, тому на карті їх поки що немає.

– Найбільше буде об’єктів у розділах «Авіація» (майже півтисячі одиниць) та «Військова техніка» – танки та бронемашини (ще півтисячі), артилерія (понад 150). Ну і ще трохи буде у розділі «Інша техніка» – велосипеди, копії Ейфелевих веж, різноманітна техніка та обладнання різних галузей промисловості, водогінні вежі, помпи для викачування нафти, – додає Ярослав.

Краєзнавець запевнив, що удосконалення карти триває, вона доповнюватиметься новими цікавими об’єктами, а їх в Україні не так вже і мало. Зараз ентузіаст з Тернопільщини має велике бажання зробити згадану цю карту окремим сайтом з більшим інтерактивом та гнучкими критеріями пошуку. Тоді ж і буде можливість іншим людям самим додавати відсутні на карті об’єкти і свіжі фото до всіх інших. А саму карту «Технічні пам’ятники України»  можна переглянути ТУТ. 

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео