Віра Олександрович

Унікальні кадри: як готують те, чого у Тернополі ще не бачили (фото, відео)

До прем’єри музичної комедії «Майська ніч» за Миколою Гоголем – лічені дні. У Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Тараса Шевченка нині відбуваються останні репетиції.

За кулісами однієї із них сьогодні, 11 жовтня, побував журналіст «Терену». Враження – навіть важко передати. Адже творчий колектив не приховує, що готовий усіх здивувати.

Нагадаємо, першу прем’єру нового сезону покажуть театралам уже в наступні вихідні - 13 і 14 жовтня. Згодом відбудуться повтори – 17, 18, 21 і 24 жовтня. І як зізналися у театрі, чимало квитків на всі ці покази уже продали, адже тернополяни дуже люблять комедії.

Зауважте, класичний сюжет однойменної повісті Миколи Гоголя «Майська ніч» тернопільські актори покажуть у сучасній інтерпретації. Зробив її заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила. Власне, діалоги у цій постановці можна вважали його авторськими. Та й на сцені буде багато такого, чого у «Вечорах на хуторі біля Диканьки» насправді немає.

Глядач побачить переплетення гоголівської містики і реальності. Окрім того матиме чимало причин для сміху. «Король комедії» - В’ячеслав Жила інакше не може. До того ж, феєрія «Майської ночі» сповнена сучасною музикою, у ній багато танців. Доповнюють картину красиві костюми й оригінальні декорації.

Сцена
Сцена

Фактично до постановки залучили увесь творчий колектив театру, причому цілком готові вийти на сцену відразу два повноцінних склади. Наприклад, Голову гратимуть народний артист України Іван Ляховський і заслужений артист України Олександр Папуша, а Левка - заслужений артист України Андрій Малінович та актор Євген Лацік. У ролі писаря з’являться директор театру, заслужений артист України Борис Репка і актор Максим Попович. Тому не дивуйтеся, що у деяких кадрах на фото і відео у цій публікації ви побачите їхніх персонажів одразу у двох «іпостасях».

Звісно ж, буде у музичній комедії і кохання. Левко і Галя пройдуть разом чимало труднощів, але любов все одно переможе. Інакше й бути не може!

Головні герої
Головні герої

Над феєрію «Майська ніч» усі працівники театру трудилися дуже ретельно. Тим паче, цього разу трупа взялася за таке, чого у Тернополі досі дійсно не бачили, стверджує режисер-постановник В’ячеслав Жила. Він наголосив, що ця робота не вийшла б такою яскравою, якби не композитор – Юрій Звонарь із Києва.

Хореограф Нінель Збєря зі Львова розхвалювала тернопільських акторів, які виявилися дуже артистичними, а тому радо виконували усі її завдання. Тож танців на сцені не бракуватиме.

Задоволений своєю роботою і художник-постановник Григорій Лоїк. Тернополянин дуже радий, що цього разу йому довелося співпрацювати із художником із костюмів Наталією Ридванецькою з Черкас. До слова, деякі наряди, які вона вигадала, ще дошивають у майстерні. Тому на репетиції у «формі» були не всі.

Диригент Василь Драгомирецький особливо радів співпраці із Юрієм Звонарем. Хоча назвати таку роботу легкою, за його словами, – важко. Музикантам цього разу часом доводилося робити таке, чого вони досі не практикували. Уявіть: оркестр забезпечуватиме живий музичний супровід впродовж усієї вистави фактично безперестанку!

Тексти до усіх пісень, які лунатимуть зі сцени, написав народний артист України Іван Ляховський. Загалом «метр» запропонував композитору 15 текстів, але «на виході» - лише 13 романсів. Утім, вони беззаперечно прикрашатимуть постановку, впевнений автор.

Вистава – музична, тож довелося попрацювати і викладачу вокалу. Із цією роллю блискуче впорався заслужений артист України Микола Блаженко. До речі, усі актори співатимуть «наживо» і у них навіть буде бек-вокал. Тож таку постановку тернополян, на думку артиста, цілком можна трактувати як український мюзикл.

Справжній кайф від роботи над «Майською ніччю» отримали й актори. Усі вони визнають: робота – дуже складна, репетиції – виснажливі, але в цьому – уся сіль! Тим паче, це вже третя за останній час постановка театру за творами Миколи Гоголя. І режисером-постановником усіх є той самий «Король комедії». Йому вдається весь час знаходити нову «родзинку», новий поворот, нове прочитання, аби глядач не втратив інтерес до класики.

До речі, квитки на прем’єру ще можна придбати в касі театру або онлайн.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео