На Тернопільщині почастішали випадки захворювання раку грудей

images

Рак грудей - найпоширеніша онкологія у світі. Лише в Україні щороку фісують понад 300 тисяч випадків захворювання. Однак найбільшою проблемою є пізня діагностика, яка й викликає смертність.

Щоб попередити недугу, на Тернопільщині провели Тиждень боротьби з раком молочної залози. Жительок області запрошували на безкоштовні обстеження до лікарів-мамологів, пише МедіаТор.

«Українські жінки дуже часто забувають турбуватися про власне здоров’я, а це - найголовніше. Жінки, зазвичай, приходять вже з пізньою стадією раку, який дуже складно лікується або не лікується взагалі. Від раку четвертої стадії виживає лише 5% хворих, які можуть прожити до п’яти років. А загалом статистика в області та в Україні така – 20% населення з груп ризику хворіє на рак молочної залози, а що стосується міста Тернополя, то захворюваність на 2% вища, порівняно із загальноукраїнськими показниками. Вважається, що міське населення мало б хворіти менше, але на практиці виходить не так. Це пов’язано з урбанізацією, швидким темпом життя», – каже заступник головного лікаря з хірургічної роботи обласного онкологічного диспансеру Микола Прокопчук.

Лікарі наголошують: рак грудей – це не вирок, хвороба лікується. Але боротися з недугою легше на ранніх стадіях. Рак може розвиватися роками, тому варто регулярно проходити медичні обстеження.

«Якщо пухлина маленьких розмірів: один сантиметр, то проблем лікуванням немає. Маленькі пухлини, зазвичай, виявляються через ультразвукове обстеження. Ми просимо: приходьте на обстеження у будь-який час, навіть без направлення. Також жінка може сама себе обстежувати. У разі виявлення будь-яких змін грудей, треба йти до лікаря», – додає Микола Прокопчук.

Фахівці наголошують: рак – це хвороба імунітету. Коли виснажується імунна система, починають розвиватися ракові клітини. Відтак здоров’я має залишатися пріоритетом у будь-яких ситуаціях.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео