Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини фактично купили для армії 109 ракет Javelin

Джавелін2

Платники Тернопільщини підтримали армію, сплативши лише у 2018 році понад 246,3 млн грн «патріотичного» збору.

Нагадаємо, одна американська ракета Javelin, за інформацією генерального директора найбільшого в Україні розробника високоточної зброї, київського КБ «Луч» Олега Коростельова, коштує від 80 до 100 тисяч доларів. Якщо обрати найнижчу ціну такої зброї та курс національної валюти 28 грн/дол., виходить, що жителі Тернопільщини фактично купили для української армії 109 ракет Javelin.

Як уточнили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, упродовж 2018-го платники податків Тернопілля на підвищення обороноздатності країни перерахували до державного бюджету 246 млн 337,2 тис. грн військового збору.

- У порівнянні з 2017 роком надходження цього платежу зросли майже на 58,1 млн грн, - кажуть у податковій. - Лише торік у грудні жителі області сплатили 29 млн 750,1 тис. грн «патріотичного» платежу. Тож надходження на потреби армії зросли на 4,4 млн грн, у порівнянні з відповідним періодом 2017-го.

У податковій наголосили: військовий збір справляють із доходів, які, відповідно до податкового законодавства, обкладають податком на доходи фізичних осіб.

- Зокрема, до них належать заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, винагороди, орендна плата, виплата дивідендів, купівля-продаж рухомого і нерухомого майна тощо, - додають фахівці.

До речі, платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти. Нарахований дохід оподатковують за сталою ставкою - 1,5 відсотка. Сума збору відразу потрапляє до державного бюджету.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео