Олег Снітовський

Тернопільщина відкрила для себе нове мистецьке ім’я (фоторепортаж)

Своєрідним відкриттям нового імені для тернопільських художників стала виставка Артура Вирсти, нашого земляка із Підгаєччини, який зараз працює і живе у Львові.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211289,211295»]

Вернісаж його творів в обласному художньому музеї буквально сколихнув як знаних на Тернопільщині митців, так і пересічних глядачів, які прийшли на відкриття авторської експозиції обдарованого художника. Кожен із них у музейній залі побачив високе мистецтво.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211281,211282»]

- Становлення Артура починалося на Тернопільщині, це – Підгаєцька дитяча художня школа, Теребовлянське вище училище культури, нині - це коледж культури і мистецтв, пізніше було навчання у Львівському училищі прикладного мистецтва імені Труша, - сказав, звертаючись до присутніх, директор художнього музею Ігор Дуда.

08
08

- На виставці є 43 картини. Це частина творчого доробку Артура за останніх 5 років. Усі ці картини різнопланові, різноманітні, хоча, переважно, пейзажні. Як мистецтвознавець, скажу, що тут презентується широкий діапазон мистецького спрямування – від реалізму до абстракціонізму. І це закономірно, бо Артур – людина молода, яка шукає себе і свій стиль.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211290,211283,211287»]

- Головне, що з цих робіт постає автор, який знає чого він хоче, і він це робить. Його пейзажі настроєві, композиційні, є абстрактні композиції.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211284,211285»]

- Все це говорить про те, що ми маємо цікавого, справжнього митця, художника, відкриваємо для загалу нове ім’я в тернопільській мистецькій палітрі художників, - сказав Ігор Дуда.

Привітав свого колишнього вихованця і заслужений художник України, викладач Теребовлянського коледжу культури й мистецтв Микола Шевчук.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211291,211292»]

- Артур – митець, який думає, наполегливо працює, це людина, яка у серці має любов до України. Ми тут бачимо тільки дещицю творчості Артура. Звичайно, він тут не міг представити ті свої барельєфи, які прикрашають оперний театр у Львові чи інші приміщення. Пригадую, ще під час навчання у Теребовлі я звернув увагу на його наполегливість, бо Артур хотів стати художником і він ним став, - підкреслив, зокрема, Микола Шевчук.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«211294,211296»]

- Його живопис – це не просто живопис, є тут зразки, які б я назвав абстрактним реалізмом, отаке переплетіння жанрів. Кожна робота наштовхує на певні роздуми. Відчуваю, що в Артура нуртує потужна сила, яка проявляється у цих роботах, де автор тонко відчуває колорит і настрій природи. Скажу відверто, Господь не кожному таке дає. І дуже важливо, щоб це все не розгубити, - сказав народний художник України Богдан Ткачик.

Теплі слова автору виставки прозвучали з уст його вчителів із Підгаєць, однокурсниці Марічки Тимчук, дочки Миколи Шевчука, яка нині викладає у Теребовлянському коледжі культури і мистецтв.

13
13

Виставка творів Артура Вирсти триватиме в обласному художньому музеї до 28 березня.

Довідка: Артур Вирста народився 4 червня 1989 року в с. Угринів, що на Тернопільщині. Навчався в Підгаєцькій дитячій художній школі.

У 2004 році поступив у Теребовлянське Вище училище культури на відділ декоративно-ужиткового мистецтва. Потім навчався у Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша на відділі монументально-декоративного живопису. З 2017 року - член творчого активу Національної спілки художників України. Брав участь і займав призові місця у III етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об'єднаймося ж, брати мої» в Тернополі, переможець Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Бітола-2002» у  Македонії. Там здобув перше місце і отримав приз «Золота палітра».

Артур – лауреат обласного огляду-конкурсу юних талантів «І полинуло Тарасове слово» у Тернополі в 2003 році, V обласного фестивалю-конкурсу «Надія 2004», учасник виставки-конкурсу на здобуття обласної мистецької премії імені Ярослави Музики. (Тернопіль 2008 р), всеукраїнського культурно - мистецького проекту « Мальовнича Україна», всеукраїнської виставки «Лубенська художня весна – 2018», автор низки персональних виставок.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео