Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: за зневагу до української мови відтепер каратимуть

58443689_2417313428288515_5816299400061779968_n

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» прийняли депутати Верховної Ради сьогодні, 25 квітня. Він зібрав 278 «За». Очільник Тернопільщини називає таке рішення історичною подією.

- Прийняття цього Закону сприятиме злагоді у суспільстві, утвердженню української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, консолідації та розвиткові української нації, - пише Степан Барна. - Це – ще один надважливий крок на шляху нашої ментальної незалежності

Згідно із законом, українська мова стає єдиною державною мовою, яку повинні знати усі громадяни України й ті, хто хоче ними стати. Її мають використовувати під час роботи держслужбовці, працівники у медичних та освітніх закладах та у судах, представники у сфері обслуговування - у підписах та маркуванні товарів і послуг.

Окрім того, державна мова стає обов’язковою у театральних виставах і дубляжі кіно, на телебаченні, в онлайн та друкованих ЗМІ (українська версія має бути не меншою, ніж іноземна), а також у рекламі.

Ігнорувати українську на території держави можна в особистому спілкуванні та релігійних обрядах. Водночас за «публічне приниження та зневагу до державної мови» передбачена кримінальна відповідальність: від штрафу у 850 гривень до позбавлення волі на строк до трьох років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео