Віра Олександрович

Боржників на Тернопільщині викликають «на килим» і змушують платити штрафи

dolg

Легальна зарплата захищає інтереси працівників, впевнені працівники територіальних органів ДФС України в Тернопільській області. Тож на тих, хто боргує зарплату або виплачує надто малу, фіскали вже поскаржилися всюди, де тільки могли.

Зокрема, у 2019 році на спільних із представниками органів місцевої влади засіданнях комісій заслухали керівників 7-ми підприємств, які допустили заборгованість із виплати зарплати, податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

– Після цього 6 суб’єктів господарювання погасили зарплатний борг на суму 292,9 тис. грн, – кажуть у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області. – Крім того, вони спрямували до бюджету 82,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб і 43,8 тис. грн єдиного внеску.

Фахівці фіскальної служби також проводили індивідуальну роз’яснювальну роботу із керівниками 63 підприємств. Відтак 62 із них погасили заборгованість із зарплати на суму 2 млн 117,3 тис. грн, а до скарбниці сплатили 1 млн 133,6 тис. грн податку на доходи і 703,9 тис. грн єдиного внеску.

– Контроль за додержанням платниками податків чинного законодавства про оплату праці – під пильним оком наших працівників, – стверджують у фіскальній службі. – Тож із початку року на засіданнях комісій заслухали керівників 95 підприємств і організацій, на яких зарплату виплачували у мінімальному чи нижче мінімального розмірах.

За наслідками такої роботи, 88 суб’єктів господарської діяльності підвищили зарплату. Відтак бюджет поповнився на 627 тис. грн податку на доходи фізичних осіб і 772,8 тис. грн єдиного внеску.

– Були бесіди і щодо підвищення рівня оплати праці із керівниками 289 підприємств і організацій області, – додають у податковій. – Після цього 275 з них підвищили рівень виплати зарплати, а бюджет отримав 1 млн 413,2 тис. грн податку на доходи фізичних осіб і 1 млн 783,2 тис. грн єдиного внеску.

Варто мати на увазі, що відомості щодо суб’єктів господарювання, які виплачували зарплату працівникам – нижче мінімальної, передали в Управління Держпраці у Тернопільській області, Департамент соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації, Головне управлінню Пенсійного фонду України у Тернопільській області та головам об’єднаних територіальних громад, сільських селищних і міських рад.

– Внаслідок контрольно-перевірочної роботи щодо платників податків, які виплачували зарплату та інші доходи громадянам із порушенням вимог податкового та іншого законодавства, із початку року застосували 35 заходів контролю, – звітують податківці. – Провели 27 перевірок юридичних осіб і 8 – приватних підприємців. Порушникам нарахували 5 млн 407,4 тис. грн платежів і штрафів. Зокрема, вони повинні сплатити 2 млн 945,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб, 1 млн 995,2 тис. грн єдиного і 466,7 тис. грн військового збору.

Завдяки активізації роз’яснювальної роботи щодо необхідності оформлення трудових відносин із найманими працівниками, лише у квітні на Тернопіллі прийняли на роботу 5 959 працівників.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео