Віра Олександрович

У Тернополі дійшло до таких сварок, що депутати були готові битися (фото, відео)

Обласні депутати повинні продовжити роботу у Тернополі сьогодні, 30 серпня. Сесійний день для них призначили тому, що у порядку денному – близько 80-ти питань, а робота на минулому засіданні не була надто ефективною.

Нагадаємо, почати зібрання політики планують о 10 годині у кабінеті №532, що на вул. Грушевського, 8. Чи буде плідною робота хоч сьогодні? Побачимо. А наразі спробуємо розібратися, що завадило політикам працювати ефективно вчора.

Сесія
Сесія

- Сесія сварок у нас сьогодні чи що? – запитував колег депутат Олег Крижовачук. – Пацани, давайте тоді поб’ємося трохи…

Власне, такою була реакція відомого аграрія на те, що відбувалося у залі. Адже засідання від початку було дуже неспокійним, тож без конфліктів і скандалів таки не обійшлося. Першим збурив присутніх своїми виступами і поведінкою Петро Васько від «Громадянської позиції». Насамперед він підняв питання нестачі парковок у Тернополі. Мовляв, через це поліцейські штрафують жителів краю, які приїжджають на ринок і не мають де залишити свої машини. Відповідно, потім отримують «листи щастя» від поліції. Таких нібито є вже 50.

Його колеги цю стурбованість зрозуміли й підтримали пропозицію про звернення до міської ради із проханням виправити ситуацію. Після цього Петро Васько розповів про відсутність дороги у напрямку Скалата. Навіть наголосив, що люди вже готові через ті ями перекривати не одну трасу, а кілька важливих шляхів в області.

Це звернення депутати також зрозуміли, тому погодилися із необхідністю виправити ситуацію. Така підтримка, схоже, надала впевненості Петру Ваську. Тож уже незабаром він встиг посваритися і з Миколою Пилипівим - керівником ПАП «Аркадія», який є головою ради об’єднання сільськогосподарських підприємств краю, а також з Олегом Крижовачуком. Йшлося і про кредити фермерським господарствам Тернопілля, які, на думку депутата, раніше «роздавали» нечесно, і про перешкоди у веденні бізнесу малим аграріям. Дійшло до того, що звинувачення полетіли у бік екс-голови ОДА Степана Барни. З’ясовування стосунків врешті суттєво затягнуло хід засідання.

Сесія2
Сесія2

Минуло чимало часу, поки голова облради Віктор Овчарук зміг оголосити питання, які додали до порядку денного. Серед цих пунктів було чимало політичних звернень.

Саме тоді і виникла нова тема для сварок. Віктор Овчарук оголосив, що після розгляду петиції необхідно позачергово розглянути питання про інвестиційну угоду, пов’язану із передачею землі на вул. Тролейбусній, 14 забудовнику. Зауважимо, що цю тему піднімають в облраді не вперше. Земля потрібна для того, аби забудовник компенсував її вартість певною кількістю квартир для дітей загиблих в АТО вояків.

І тут почалося… Частина депутатів не хотіла ухвалювати це рішення взагалі. Дехто не міг зрозуміти, якій кількості дітей припаде житло. Суперечка призвела до того, що голосування було нерезультативним – лише 29 «за». Такий результат Віктор Овчарук вирішив озвучити.

Але його аргументи все одно не спрацювали: фракції ВО «Батьківщина» і «Самопоміч» не погоджувалися підтримувати підготоване робочою групою рішення. В суперечку втрутилися перший заступник голови облради Василь Деревляний і заступник голови – Любомир Крупа. Вони переконували, що повинні бути чіткі кроки щодо розподілу квартир, а також розроблені механізми, щоб згодом до депутатів не було претензій, що тому дали, а томі – ні.

Віктор Овчарук не втрачав надій переконати колег. Він навіть особисто пішов у залу, до депутатів, які утрималися під час голосування, щоб переконати їх проголосувати «за». Адже без цього, за його словами, неможливо робити подальші кроки із реалізації благородної мети.

Вмовляє_Овчарук
Вмовляє_Овчарук

Врешті він навіть згадав про те, що зволікання з ухваленням відповідного рішення може призвести взагалі до «провалу» всього проекту і тоді квартир не отримає ніхто. Скажімо, у Тернопільській міській раді вже дали дозвіл на розміщення газової заправки по сусідству із ділянкою, де мала бути житлова забудова.

Перемовини у кулуарах і сам-на-сам просто у залі не давали ефекту. Дехто із депутатів навіть сказав, що просто не вірить у благородні наміри ініціаторів укладення інвестиційної угоди. «Розбірки» так і тривали та не давали продовжувати засідання.

У присутніх складалося враження, що розкол у керівництві ради щохвилини лише загострюється. Що цікаво, Любомир Крупа, який міг пересісти ближче до Віктора Овчарука (т. в. о. голови ОДА Іван Крисак на засідання не прийшов, бо в цей час проводив колегію на 3-му поверсі – прим.), не робив цього аж до кінця засідання. Чи сприятиме така поведінка очільників ради ефективній роботі? Питання риторичне.

Сварка
Сварка

Додамо, 5-те пленарне засідання відбулося вчора, 29 серпня. Прийняти кілька звернень депутати все-таки встигли. Про це «Терен» писав ТУТ і ТУТ.

Фото, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео