Орест Сарматський

Специ з антитерору засідали у Тернополі

1-10 (Copy)

У Тернопільському управлінні СБУ відбулось позачергове засідання Координаційної групи Антитерористичного центру Служби безпеки України.

Як повідомляє сайт силового відомства на своїй сторінці у Facebook, у зв’язку із низкою посягань на життя і здоров’я мешканців області, вчинених із застосуванням саморобних вибухових пристроїв, представники місцевих суб’єктів боротьби із тероризмом узгодили заходи з посилення контролю за розвитком оперативної ситуації в обласному центрі, а також попередження аналогічних протиправних проявів у майбутньому.

– Наразі співробітники СБУ, в межах своїх повноважень, надають всебічне сприяння органам внутрішніх справ у розслідуванні таких злочинів, а також взаємодіють із державними органами і громадянами у напрямку недопущення можливих шкідливих наслідків від потенційного використання вибухових пристроїв у місцях масового перебування людей, – йдеться у повідомленні.

Також додається, що з цією метою Управління звертається до краян із проханням зберігати пильність і пам’ятати, що їхня безпека залежить не тільки від професіоналізму правоохоронців, а й від уважності та правильності дій кожного із потенційних учасників екстремальної ситуації.

Висловлено прохання невідкладно інформувати правоохоронні органи про виявлення підозрілих або вибухонебезпечних предметів, залишених без нагляду транспортних засобів, перебування в регіоні підозрілих осіб, а також дотримуватися таких рекомендацій щодо поведінки при виявленні підозрілого предмета, який може виявитись вибуховим пристроєм.

І ще, фахівці радять, якщо виявлений предмет, на вашу думку, не повинен знаходитися в цьому місці, то не залишайте цей факт без уваги. А якщо ви виявили річ у громадському транспорті, в якої немає господаря, опитайте людей, що перебувають поруч. Намагайтеся встановити, чия вона і хто її міг залишити. Якщо господар не встановлений, негайно повідомте про знахідку водія.

Якщо ви виявили невідомий предмет у під'їзді свого будинку, то опитайте сусідів, можливо він належить їм. Якщо власник не встановлений – негайно повідомте про знахідку у найближче відділення поліції.

Якщо ви виявили невідомий предмет в установі, негайно повідомте про знахідку адміністрацію або охорону.

Пам'ятайте: зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення. Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо.

Не робіть самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями – це може призвести до вибуху, численних жертв і руйнувань.

Роз'ясніть дітям, що будь-який предмет, знайдений на вулиці або в під'їзді, може бути небезпечним, кажуть спеціалісти.

Як повідомляв «Терен», сьогодні 4 вересня о 7:50  до чергової частини Тернопільського районного відділення поліції надійшло повідомлення про те, що на подвір’ї приватного будинку у приміському селі Петриків стався вибух і є постраждалі.

Встановлено, що саморобний вибуховий пристрій спрацював на обійсті ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого.

Від вибуху поранень зазнав сам господар та його дружина. Потерпілі госпіталізовані.

Слідство триває.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео