Жителям Тернопільщини нагадують правила при виявленні вибухонебезпечних предметів

1

Протягом дня на Тернопільщині знайшли 3 артилерійські снаряди часів Другої світової війни.

Перший виклик про виявлення снаряду калібром 152 мм надійшов 11 вересня близько 12:30. Знайшли його у полі в селі Озеряни Бучацького району. Майже через годину надійшло повідомлення із села Заривинці того ж району, там виявили снаряд калібром 80 мм. Окрім того група піротехнічних робіт знайшла такий небезпечний предмет у висохлому джерелі в селі Петрикові, Тернопільського району, його знешкодили у безпечному місці.

В управлінні ДСНС України в Тернопільській області нагадують, що при виявленні таких знахідок варто припинити всі роботи навколо того місця, відвести людей на безпечну відстань та зателефонувати на лінію 101. Також варто вказати точні координати знахідки та позначити її видимим орієнтиром, а до приїзду рятувальників знаходитися на безпечній відстані.

До слова, серед таких небезпечних знахідок бувають не лише артилерійські снаряди. До них відносять: вибухові речовини (хімічні з'єднання, суміші), боєприпаси (артилерійські снаряди, міни;  протипіхотні міни, протитанкові міни, ручні гранати, піротехнічні засоби, петарди, ракети (сигнальні, освітлювальні), гранати, димові шашки та інші). До списку небезпечних предметів відносять саморобні міни-пастки, міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, іграшки, речі, які привертають увагу.

Пам’ятайте, при виявленні таких предметів не можна палити і використовувати будь-який відкритий вогонь поблизу місця, де знайшли вибухонебезпечний предмет. Не можна піднімати, перетягувати, кидати, розбивати їх.

Якщо ви розводите багаття, то вибирайте для нього безпечне місце, попередньо перевіривши землю на наявність небезпечних предметів. Не користуйтеся старими багаттям та будьте обережними.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео