Орест Сарматський

Українські винахідники запатентували «Пасіку майбутнього» (Агроновини)

пасіка

Група українських і польських інженерів розробила «Пасіку майбутнього». Кожен «розумний вулик» обладнаний електронними IT - пристроями, які передають інформацію про життя бджіл бджолярам безпосередньо на смартфон. Про це повідомляє видання agrarii-razom.com.ua.

Автори ідеї запатентували свій винахід в Україні.

«Пасіки Майбутнього», крім України, вже кілька років успішно працюють в Канаді та Польщі. Готується відкриття пасік в США, Ізраїлі та інших країнах Європи.

«Пасіки Майбутнього» дозволять створити в країні абсолютно новий ринок — ринок запилення, ефект від якого оцінюється за різними джерелами від $2 до 4 млрд щорічно», — розповів автор ідеї проекту Ігор Курдін.

За його словами, за кордоном більшість бджолярів отримує прибутки саме надаючи послуги із запилення. Так, у Канаді це понад 60% доходів. Там ринок послуг запилення працює з 1960-х років.

- Залежність дуже проста: 1 хороший вулик на 1 га яблунь в період цвітіння підвищує продуктивність яблунь на 10-20%, а наприклад на лохину потрібно 4 вулика і врожайність підвищується до 30%, і так далі. Багато виробників лохини в Польщі встановлюють вулики виключно для запилення-інакше урожай в рази буде менше. У Польщі ось-ось з'явиться ринок запилення, — переконаний Ігор Курдін.

За його словами, у Польщі галузь запилення підтримується державою

- Збираючи інформацію, ми прийшли до висновку, що бджоляр зі смартфоном — це абсолютно нова професія. Зі смартфоном бджільництво буде виглядати по-іншому. Отримуючи дані з вуликів і накопичуючи їх, ми можемо прогнозувати подальший розвиток вулика, пасіки, ефективності запилення, — розповів автор ідеї проекту Ігор Курдін.

Надалі автори унікальної розробки планують збільшити мережу і вивести її на новий рівень

- Це цілком може бути нова соціальна мережа іншого типу. В ній кожен може бачити, що відбувається у колеги на точно такому ж вулику, якщо, звичайно, дозволить ділитися даними так само як ми ділимося нашими фото або враженнями в соціальних мережах, — додав Ігор Курдін.

Позбавлення аграріїв держдотацій знищить експорт української ягоди — фермер

Відмова вітчизняним фермерам в компенсаціях і підтримці від держави може негативно відбитися на галузі і перекреслить всі останні досягнення українських аграріїв. Таку думку висловив в ексклюзивному співвласник компанії BigBlue organic blueberry farm Олег Науменко. Повідомляє EastFruit.

За його словами, новий міністр економічного розвитку Тимофій Милованов повідомив представникам агросектора, що підтримки фермерів в Україні більше не буде, а програма компенсацій, яка була раніше, вважається низькоефективної моделлю. Ті ж гроші, які виділялися на підтримку аграріїв в 2019 році, в наступному році будуть повністю направлені на реалізацію програми відкриття ринку землі.

- З чим готові допомагати в міністерстві, так це з компенсацією тим, хто хоче купити землю. Була озвучена ставка в 16%. У той час як в Польщі — 1,2% на такі ж цілі. Однак одна справа купити землю, але ж потрібні кошти для побудови нормальної інфраструктури на ній. Тобто без держдотацій у нас будуть просто господарства рівня початку ХХ століття, — впевнений експерт.

Виходячи з таких передумов, Олег Науменко прогнозує уповільнення динаміки по приросту фермерських господарств в Україні, падіння попиту на посадковий матеріал. Оскільки його виробництво в Україні опуститься на базовий рівень через недостатнє фінансування, а також зупинку розвитку соціальної інфраструктури ферм.

Експерт додав, що така ситуація з дотаціями може негативно відбитися на вітчизняному ягідному ринку і закрити шляху до зовнішніх ринків, вважає експерт.

- Ягідники, наприклад, в наступному році планували розширюватися. Разом з екс-міністром Мінагрополітики Ольгою Трофімцевою ми розробили постанову з приводу реструктуризації дотації по холодильниках. Тобто багато ягідники, розраховуючи на цю програму, стали купувати холодильники, вартість яких повинна була бути компенсована державою в наступному році. Вони вклали понад 10 млн грн, але тепер жодних компенсацій їм вже не буде. Чим тепер це загрожує виробникам, можна тільки уявити! Тепер про експорт можна забути, так як без холодильників зберегти і вивезти ягоду неможливо! — підкреслив Олег Науменко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео