Орест Сарматський

Полуничний фермер продає не ягоди, а емоції (Агроновини)

1001 (Copy)

Полуницю, яку треба збирати самому на фермерському полі продають по 60 грн/кг завдяки позитивним емоціям. При цьому немає витрат на тару, логістику та збирання.

Про це під час конференції «Овочі та фрукти України-2019. Експортний прорив» розповів директор ФГ «Файна беррі» Микола Стецьків, передає кореспондент AgroTimes.

– Ми не продаємо ягоди, ми продаємо емоції. Садимо малину, лохину, ожину. Люди власними руками збирають ягоди і немитими їдять прямо на полі. Привезли купу соломи – діти набудували собі з неї бункерів. Діти були задоволені, батьки були щасливі, – поділився фермер.

За його словами, два роки попит у його фермерському господарстві перевищує пропозицію.

– Була інша проблема: люди приїхали – пів гектара зібрали, не було що постачати для готелю за контрактом, – поділився Микола Стецьків. 

Але траплялася й  несподівана спека +32 градуса, і туристи не приїхали. Ягоду треба було терміново зібрати й реалізувати.

За спостереженнями фермера, найкращий період – вересень. Ще тепло, всі повернутися з відпусток і бажають запастися емоціями.

– Чи я успішний – не знаю,  але я щасливий, – сказав Микола Стецьків.

1002 (Copy)
1002 (Copy)

Нервовий прогноз щодо ринку м’яса: можливі два сценарії розвитку

У 2020 році найменше поголів’я свиней і великої рогатої худоби задаватиме тон усьому українському ринку м’яса. Наростити його, як і виробництво, швидко немає можливостей.

Про це повідомив аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов.

– Можливі два сценарії розвитку, – розповів він. – Перший – виробництво м’яса може бути підтримано на рівні поточного року за рахунок все більшого вирізання поголів’я. Другий – скорочення поголів’я сповільниться, поступово нарощуватиметься база для зростання виробництва м’яса в наступних роках.

Експерт наголосив на невизначеності перспектив зростання виробництва м’яса і великі ризики, що, зокрема, зумовлено відкритим питанням ринку землі.

Проте ціни на м’ясо зростатимуть.

– Вони будуть високими і на світовому ринку, – зауважив Андрій Панкратов. – Адже в 2018 році вперше за багато років світове виробництво м’яса скоротилося.

 Тобто імпорт м’яса буде дорогим. Ціни на корми, як очікується, будуть на цьогорічному рівні або нижче.

– Отже, маємо перспективи для нарощення прибутковості, – наголосив експерт.

У 2020 році курятина зростатиме у виробництві, експорті й споживанні, як і в попередні роки.

– Але і тут прогнози невизначені, – зазначив Андрій Панкратов.

Взагалі ж невизначеність не дає змоги зробити аналітику ринку і прогноз є нервовим, резюмував він.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео