Орест Сарматський

В Україні майже немає вітчизняної картоплі фрі  (Агроновини)

1101 (Copy)

Ринок картоплі фрі – найбільший ринок у картопляному секторі всього світу, однак української картоплі фрі у нас майже немає.

Про це розповів експерт ринку картоплі в Україні Ігор Чечітко, виступаючи під час XVI Міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2019. Експортний прорив!», передає SEEDS.

Він зауважив, що на сьогоднішній день ринок картоплі фрі – це найбільший ринок у картопляному секторі світу в цілому. Він розвивається щороку, і розвиватиметься далі, а попит на цей продукт тільки зростатиме.

– Коли я спілкуюсь з колегами на теми розвитку переробки на картоплю фрі в Україні, вони скептично посміхаються. Україна – країна з незрозумілою ситуацією в політиці, незрозумілим економічним кліматом… ви ніколи не складете конкуренцію Бельгії чи Нідерландам. Але ж у нас немає мети складати їм конкуренцію. Наша мета – взяти частину свого ринку, хай він буде невеликий у світовому масштабі. Але ця частина ринку суттєво допоможе нашим виробникам картоплі, – додає Ігор Чечітко.

Експерт зазначає, що на українському ринку спостерігається зростання споживання картоплі фрі.

– HoReCa і надалі розвиватиметься, тому ми все більше потребуватимемо картоплі фрі. Але української картоплі фрі, в силу різних причин у нас майже немає, – каже Чечітко.

За його словами, наразі з переробників картоплі є тільки потужності на Чернігівшині, які цьогоріч майже не працювали.

– Чому у нас немає свого переробного підприємства? Картопляний ринок, на жаль за останні 5-8 років переживає не найкращі часи. Багато виробників замість того, щоб вдосконалити виробництво, впорядкувати процеси, просто відмовляються від вирощування картоплі, – зазначає Ігор Чечітко.

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Цьогоріч Україна не знижує темпів закладки плантацій лохини

За попередніми даними, поточного року в Україні закладено не менше 700 гектарів лохини.

Точні цифри поки ще не відомі, оскільки ще не вдалося зібрати всі дані, повідомив під час ягідної панелі XVI міжнародної конференції «Овочі та фрукти України 2019. Експортний прорив» кандидат сільгоспнаук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко, передає EastFruit.

Зазначається, що Україна в 2018 році посіла друге місце в світі за темпами закладки лохини. За цим показником країна поступається лише Перу, де щорічно закладається до 2 тис. гектарів нових плантацій даної ягоди.

Водночас опитані EastFruit експерти поки ще не можуть сказати, чи зможе Україна утримати темпи закладки плантацій на цьому рівні в 2020 році, з огляду на ймовірне скасування дотацій на закладку нових плантацій садів, ягідників і виноградників, а також будівництва інфраструктури для доробки та зберігання ягід, фруктів і овочів.

На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), ринок землі не зробить негативного впливу на закладку багаторічних насаджень, так як вартість землі в Україні в будь-якому випадку буде дуже невеликою порівняно з тим, скільки садівникам і виробникам ягід доводиться вкладати в цю землю.

– Садівникові потрібно вкласти до $100 тис. в кожен гектар саду або плантації ягід, враховуючи вартість саджанців, техніки, крапельного зрошення, протиградових сіток і, особливо, інфраструктури для зберігання, сортування, доробки та упакування ягід і фруктів. На цьому тлі інвестиції в землю, навіть якщо вона буде коштувати $2 тис. за гектар, практично не помітні. Однак вони допоможуть захистити садівника, так як він вкладає величезні кошти на багато років, і краще це робити, якщо земля знаходиться у власності, – зазначив Ярмак.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео