Дарія Шевченко

Тернопіль може потрапити до десятки міст, в яких утеплять тисячу багатоповерхівок

b413e8e-dostoinstva6-1

На наступний рік Уряд запланував виділити 6,8 млрд грн на утеплення 1 тисячі багатоповерхівок у 10-ти містах України. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Обирати міста буде Фонд енергоефективності. Мета фонду – термомодернізація вищезгаданої кількості житлових будинків. Місцева влада 10-міст буде надавати підтримку ОСББ, що мають намір виграти гранти фонду.

- Раніше Фонд енергоефективності був задизайнений так, щоб очікувати заявки знизу. Щоб люди зібралися, вирішили та працювали за принципом bottom-up. Зараз ми домовилися з нашими міжнародними партнерами, що запускаємо паралельний інструмент — top-down, - сказав прем'єр-міністр.

Як зазначила міністр розвитку громад Альона Бабак, муніципалітети стануть третьою стороною у відносинах між Фондом енергоефективності та ОСББ. Для цього місцева влада має створити чи обрати вже існуюче комунальне підприємство, що стане посередником між Фондом та ОСББ. Таке підприємство допоможе налагодити зв’язки комунікації з Фондом.

За даними, з вересня 2019 року лише 18 ОСББ подали заявки до Фонду енергоефективності. Якщо активність буде невисока, існує ризик, що не всі кошти можуть бути витрачені. Для цього й залучили муніципалітетів.

- Березень-липень мали б проходити підготовчі процеси: загальні збори, енергоаудит, проектна документація, укладення договорів між ОСББ та комунальними підприємствами, подання заявок до Фонду. Серпень-листопад ми могли б говорити про впровадження проектів у містах. Досвід показує, що з липня до листопада можна проводити масштабну термомодернізацію окремих будинків. У грудні ми би бачили, що Фонд верифікував ці проекти і уже виплачував би гранти, - заявила Альона Бабак.

Також Олексій Гончарук сказав, що за розрахунками уряду платіжка у термомодернізованих будинках може бути нижчою, ніж 60%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео