Оксана Бучко

На Тернопільщині розгорівся сміттєвий конфлікт

2b4b1f477fdbae49397f431a97aacb4d

Сумну картину спостерігали днями жителі Байковецької громади. У селах Гаї-Гречинські, Шляхтинці, Лозова, Курники, Стегниківці та Дубівці тверді побутові відходи залишили у контейнерах. Здивування підсилилось обуреннями, адже за словами жителів, кошти за послуги із вивезення сміття сплачували в повному обсязі та своєчасно.

Договірні умови порушило товариство з обмеженою відповідальністю «Альтфатер-Тернопіль», йдеться на  bsr1653.gov.ua.

Це товариство перемогло у конкурсі на вивезення з сіл громади твердих побутових відходів ще у 2016 році. Станом на 1 січня 2020 року уклали 500 індивідуальних договорів із користувачами. Тарифи за час співпраці постійно підвищували, хоча це не впливало на оплату жителями.

Припиненню вивозу сміття передував лист начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради О.Соколовського директору товариства В.Орденасу.

- За дорученням міського голови та враховуючи, що на даний час головами Байковецької, Білецької, Буцнівської, Великогаївської, Острівської, Петриківської та Смиковецької сільських рад не укладено угоди з утримання під’їзних шляхів та придорожніх зелених зон, забезпечення належного стану прилеглої території до сміттєзвалища твердих побутових відходів біля с. Малашівці Зборівського району Тернопілської області на 2020 рік, - йшлося у листі. - Виходячи з вищенаведеного зобов’язуємо Вас з 01.02.2020 року припинити надання послуг з вивезення побутових відходів із зазначених населених пунктів.

Тож жителям громади незрозуміло, яким чином таке доручення впливає на договірні умови з товариством. Тим більше, що Тернопільська міська рада не є третьою стороною у цих договірних умовах: ані вона, ані її комунальні підприємства не входять до числа його засновників. А також люди звертають увагу, що відповідно до діючого законодавства, відповідальність за утримання доріг та придорожніх зелених смуг несе їх балансоутримувач. У даному випадку це Тернопільська міська рада. Тож претензій до приміських громад не може бути.

Окрім того, звертають увагу, що на території Байковецької громади також є об’єкти, які використовує Тернопільська міська рада. І є дороги до них. Але ж з міста не вимагають грошей на їх утримання.

Байковецька сільська рада надіслала товариству «Альтфатер-Тернопіль» акт-претензію щодо порушення умов договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами на території сіл громади. Але представники товариства послалися на лист начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео