28 Травня 2020, Четвер


Сімейна лікарка з Чорткова розповіла, як зробити відвідування дитсадків безпечнішим (відео)

Жителі Тернопільщини уже дізнались, як виглядатиме небо під час апокаліпсису (фото) 

В Україні молоду картоплю можуть залишити на полях (Агроновини)

Школярі з Тернопільщини перемогли у Всеукраїнському конкурсі

Дата 1 червня круто змінить карантинне життя Тернополя (фото)

Тернополяни можуть спостерігати провал медичної реформи

Смерть дівчинки з Козови спричинили проблеми з диханням

Кременецька поліція шукає свідків ДТП

У Ланівцях на дитячому майданчику малечі загрожує небезпека (фото)

На Підгаєччині побили двох юнаків

Житель Тернопільщини, який видурював гроші за неіснуюче працевлаштування, постане перед судом 

Це цікаво
У мережі показали фото столітньої давнини європейських Бережан (фото)

Тернополянин залишав жителів Івано-Франківська без даху над головою

Відомо, що спричинило гучні вибухи на Тернопільщині

Фотофакт
У Бережанському відділені хірургії можна знімати фільми жахів (фотофакт)

Неповнолітній викрав чужий автомобіль, щоб просто покататись

На Тернопільщині незаконно зрубали дерева на понад пів мільйона гривень

Фотофакт
Попри спад захворюваності на коронавірус, люди продовжують допомагати тернопільським лікарям (фотофакт)

Польща на кордоні приготувала сюрприз жителям Тернопільщини

На лікування пацієнтів із COVID-19 Тернопільщина отримала понад 8 млн грн

На Тернопільщині правоохоронці борються з шахраями-брехунами

Десятикласниця з Шумська навчатиметься у США (фото)

На Тернопільщині пішохід опинився під колесами легківки

Фоторепортаж
Тернопільські артилеристи покращували свої навики (фоторепортаж)

Відео
Тернополяни можуть навчитись танцювати безкоштовно та не виходячи з дому (відео)

В одному із сіл області розпочали будівництво мультифункціонального майданчика (фото)

Ще 5 випадків захворювання на коронавірус підтвердили на Тернопільщині

Відео
На Тернопільщині школи беруть участь у новому флешмобі (відео)

Фотофакт
У місті на Тернопільщині вже кілька років є проблема, яку ніхто не збирається усунути (фотофакт)

Фотофакт
На Тернопільщині водії ризикують отримати штрафи за порушення (фотофакт)

Фотофакт
У мережі показали, які зміни незабаром відбудуться у центрі Заліщиків (фотофакт)

За незрозумілих обставин в Козові померла 3-літня дитина

Це цікаво
28 травня в історії Тернопільщини

27 Травня 2020, Середа


Погода
І знову дощ: тернополянам не вдасться погуляти завтра у другій половині дня

Польський художник показав всю могутність та велич замків Тернопільщини (фото)

Відео
Що шукали рятувальники на дні Тернопільського ставу (відео) 

У Тернополі показали інноваційні можливості

У деяких магазинах Тернопільщини на покупців чигає небезпека з Туреччини

Як тернополянам повернути кошти за скасовану через  карантин відпустку 

Це цікаво
В архіві знайшли рідкісне фото костелу на Тернопільщині, де були поховані усі Вишнівецькі (фото)

Фотофакт
Тернопільський «Красунчик дня»

У Тернопільській області зробили перші тести методом ІФА

Фоторепортаж
В Тернополі розпочалося пробудження мистецького життя після послаблення карантину (фоторепортаж)

Фоторепортаж
Оригінальні вікна давніх тернопільських сходових майданчиків (фоторепортаж)

У райцентрі на Тернопільщині сподіваються перемогти у словацькому проекті

Затримали злочинців, які видурили у фермерів 18 млн грн (Агроновини)

Де у Тернополі можна придбати засоби індивідуального захисту (список)

Фотофакт
На Тернопільщині невідомі вкотре проявили свою «культуру» (фотофакт)

Тернопільщина знову відчуває відгомін війни 

Терміново Фотофакт
Через аварію на проспекті Бандери затор (фотофакт)

Чому Чортків вже цього року злетить вгору у списках туристичних цікавинок України

Відео
Центр Збаража перетворився на річку після зливи, дісталося й Шумщині (фото, відео)

Галицькі пляцки Оксани Кравець зі Зборова повертають у дитинство

Уже двадцять років Оксана Кравець займається випічкою. Почалось все з того, що захотілось потішити дітей солодким. Першими були рецепти традиційної галицької випічки, тепер моя співрозмовниця випікає майже всі найпопулярніші види солодощів, окрім шоколадних цукерок і макарунів.

— Як усе почалось? 

— Спершу я й не планувала займатись випічкою. Працювала в освіті, готувала смачне дітям, але потім помінялись обставини, і я вирішила займатись тим, що приносить задоволення. Таким заняттям стала для мене кондитерська справа. Це тепер різноманітні рецепти доступні через інтернет. Двадцять років тому рецептами обмінювались, вони були не дуже точними, тому все робила методом проб і помилок. 

— У мене, певне, як і в багатьох, із випічкою пов’язано багато приємних спогадів з дитинства, розкажіть про неї, її головні складники 

— Головне у галицькій випічці — пляцки. Це слово походить з польської та чеської мов, де означає «оладка», «коржик». Пляцок — той самий торт, але багатокомпонентний — у ньому можуть бути мак, вишні, горіхи, нині додають мармелад, зефір, у пляцка можуть бути різні коржі, приміром, пісочний та бісквітний. Як таких правил у випіканні пляцків не існувало — кожен використовував ті інгредієнти, котрі були вдома. Господині, як правило, мали свої рецепти. 

У моєї бабусі їх було не так багато, десь чотири. Обов‘язково на святі мав бути медівник. Я й нині печу його за її рецептом. Для нього бабуся робила такий крем — заливала молоком волоські  горіхи, перетирала та додавала трохи масла. Це була надзвичайна смакота! Я так не вмію, можливо, вона знала хитрощі, яких я не знаю (сміється — А. З). 

Інший її рецепт — сметанник. Коли бабуся готувала його, моїм завданням було перетирати сметану для крему з іншими інгредієнтами, робити це слід було тільки в одному напрямку. Чи то так справді було потрібно, чи то так вона мені так казала. Коржі для такого пляцку робили бісквітні. 

Найважливішим смаколиком мого дитинства був сирник. Це найперша випічка будь-якої забави, як не було сирника, то казали: «не було, що їсти». По сирнику визначали майстерність господині. Я печу сім видів сирника — на кожен смак. Це, здавалось би, простий виріб, але потребує ґрунтовної підготовки. Тут дуже багато залежить від якості творогу — чи правильно відігрітий, чи жирний. 

Важливою складовою випічки були пампушки. Зазвичай їх робили на Святвечір, рідко коли пекли просто так. Для начинки використовували варення з рожі, бувало змішували його з меленими волоськими горіхами, часом начинку робили з вишень. 

Ще сто-двісті років тому випічка через високу вартість складників і тривалий процес виготовлення була доступна тільки для заможних людей. 

— А що з печивом? 

— Його моя бабця називала сухарями, до речі, на печиво ще кажуть «крухи». Перше слово характерне для Тернопільської, друге — для Львівської області. Печиво робили без начинки, просто мочали в білок, а потім — у цукор. Для тіста використовували борошно, масло, маргарин, смалець, бувало, поєднували різні жири. Печиво було дуже розсипчасте й смачне. Коли була мала, хапала його ще гарячим із дека, й бігла надвір гуляти. 

На празники робили «колізбацьке» печиво. Воно теж було пісочне, але його перекладали варенням із ружі та посипали цукровою пудрою. На свята печиво викладали на спеціальну тарілку з високою ніжкою — кльош — солодкого на ній мало бути дуже багато, гіркою. 

— Чи часто у вас замовляють традиційні солодощі? 

— На жаль, не часто. Проте її традиції зберігаються. Чимало перейшло у сучасну випічку. Приміром, звідти ідея поєднання різних коржів — бісквітного та пісочного, наприклад. Я часто комбіную елементи старих рецептів — так виходить щось нове. Традиційно пляцки випікали у квадратній чи прямокутній дечці — звідти форма, зверху їх, як правило, нічим не прикрашали і не намащували кремом — посипали печивом, максимум. Зараз і серединка має бути смачна, і ззовні виріб має бути привабливим, тож пляцки модернізуються. 

Рецепт сирника від Оксани Кравець: 

Для тіста: 

3,5 склянки борошна

1 пачка масла 

1 чайну ложку соди погасити оцтом

3 столові ложки какао

3 жовтки 

1 склянка цукру

Після приготування 1/5 частину тіста відділити й заморозити. 

Для сирної маси: 

1 кг сиру перебити в блендері, додати 7 жовтків, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки крохмалю або манки, 100 г масла, ваніль. 

Вишні 

100 г чорного шоколаду 

Тісто викласти на боки й низ дека. Вилити 1/3 сирної маси, зверху викласти вишні (їх варто обсипати манкою — так вони не тонутимуть), відтак вилити 1/3 сирної маси. До решти сирної маси додати 100 г розтопленого чорного шоколаду і вилити зверху. 

Випікати 10-12 хвилин. Потім посипати зверху тертим замороженим тістом і випікати до готовності.      

Анна Золотнюк

Ілюстрації надані Оксаною Кравець

 

 

2349

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора