Віра Олександрович

Через карантин для жителів Тернопільщини спростили порядок надання субсидії і скасували пеню

Мінрегіон

Порядок надання житлової субсидії в Україні спростили і запровадили на час карантину додаткову компенсацію витрат на оплату комунальних послуг. Це нововведення стосується і жителів Тернопільщини.

Постанову Кабінету Міністрів України №247 «Про особливості надання житлових субсидій» від 25 березня 2020 р. нещодавно опублікували на Урядовому порталі.

– На державному рівні приймаються важливі рішення, спрямовані на підтримку українців під час карантину, – каже Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов. – На законодавчому рівні населенню гарантували безперебійне надання комунальних послуг і відтермінування штрафних санкції за їх невчасну оплату. Тепер Уряд здійснив ще один крок у підтримці громадян під час карантину.

Згідно із постановою, на період карантину забороняється припиняти надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 21-10.1995 р. за №848, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії (переїзд родини або смерть одинокої особи).

Як запевнили у Міністерстві розвитку громад і територій, розрахунок житлових субсидій на період карантину відбуватиметься із урахуванням збільшених на 50% соціальних нормативів користування такими комунальними послугами, як централізоване водопостачання і водовідведенням, постачання гарячої води, газу та електроенергії для побутових потреб (окрім опалення) (соціальні нормативи, у межах яких надається субсидія на оплату ЖКП, встановлені підпунктами постановою Кабінету Міністрів від 06.08.2014 р. №409 – прим.).

– Окрім того, – уточнюють у Міністерстві, – відтермінували впровадження із 1 травня 2020 року до першого числа місяця, наступного за місяцем закінчення карантину мінімального обов’язкового платежу за спожиті послуги у розмірі 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства. Також житлова субсидія має бути призначена громадянам, які були звільнені з роботи на період карантину, відповідно до п. 1 ч. першої ст. 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні.

Окрім того, усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019/2020 років, субсидію на наступний період призначать автоматично. І це – ще не всі «карантинні» новації. Парламент, зокрема, надав додатковий час співвласникам багатоквартирних будинків для прийняття рішення щодо вибору моделі договорів на комунальні послуги.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео