Дарія Шевченко

Палії сухостою тепер платитимуть більші штрафи

original-photo

Учора, 13 квітня, Верховна Рада України прийняла закон, який посилив міри покарання для осіб, які палитимуть сухостій. Нововведенням передбачено притягнути до відповідальності за забруднення повітря, знищення об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки у лісах або на інших відкритих територій громадян, які порушуватимуть цю постанову.

На сьогодні випалювання листя чи трави призводить до трагічних наслідків. До ліквідації пожеж великих масштабів залучають тисячі рятувальників і сотні одиниць техніки. Це чималі витрати з бюджету, які є недоречними в той час, коли весь світ, зокрема, Україна бореться з поширенням пандемії.

Тернополян, які порушуватимуть закон, чекатиме адміністративна відповідальність, яка передбачає:

  • за випалювання сухої трави штраф до 6120 гривень для простих громадян і до 21 420 гривень для посадових осіб;
  • за знищення рослинності заповідного фонду — штраф 12 240 гривень для простих громадян та 30 600 гривень для посадових осіб.

Кримінальна відповідальність загрожуватиме особам, які:

  • знищуватимуть чи пошкоджуватимуть об’єкти рослинного світу вогнем — штраф до 153 тисяч гривень чи обмеження волі терміном від 2 до 5 років, або ж позбавлення волі на той самий термін;
  • забруднюватимуть атмосферне повітря — штраф до 61 200 гривень чи обмеження волі терміном до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади або ж займатися певною діяльністю на той самий термін чи без цього.

Пожежники закликають громадян бути свідомими і не знищувати природу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео