Орест Сарматський

Через COVID-19 споживчі ціни в Україні зростуть на 6% (Агроновини)

0601 (Copy)

У 2020 році інфляція в Україні прискориться, але перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п., споживчі ціни в Україні зростуть на 6%. 

Про це повідомляється у  квітневому інфляційному звіті Національного банку України (НБУ), пише agronews.ua. 

Аналітики НБУ прогнозуються, що через екстрені карантинні обмеження для подолання пандемії, спричиненої COVID-19, та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки, зазначають аналітики НБУ.

– Економіка України увійшла у світову економічну кризу, з більшим запасом міцності, ніж під час минулих криз (2008 та 2014 рр.). Серед ключових здобутків, які раніше виступали каталізаторами криз, пише Нацбанк, є помірна інфляція, запроваджена ефективна політика плаваючого валютного курсоутворення та валютна лібералізація, значний обсяг міжнародних резервів, виважена фіскальна політика, а також реформовані банківський та енергетичний сектори, – ідеться у звіті.

Тому ці переваги, вважають в НБУ, дають надію подолати  нинішню кризу з меншими втратами, ніж це було раніше.

0602 (Copy)
0602 (Copy)

В Україні гречка подорожчала на 70%

Закупівельні ціни на гречку на внутрішньому ринку зросли і станом на 30 квітня складають в середньому по Україні 18013 грн/тонна. Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, пише agronews.ua. 

Тижнем раніше, середньозважена закупівельна ціна на гречку складала 18075 грн /тонна (ціна вказана без ПДВ). У порівнянні з відповідним періодом минулого року ціни на гречку зросли на 70%. Про це свідчать дані Мінекономіки про рівень середніх цін на основні види сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

При цьому максимальний рівень цін на 30 квітня , як і раніше зафіксований в Харківській області – 21000 грн / тонна.

Кабінет міністрів заборонив експорт гречки до 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, в Україні врожай гречки у 2020 році прогнозують на 70% вище цьогорічного. В той же час, поточного року країна збільшила імпорт гречки майже в 7 разів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео