Віра Олександрович

Громадський транспорт у Тернополі вже готують до повного запуску

Тролейбус

Таксі – надто дорого, а на спецрейси, що курсують Тернополем під час карантину, потрапити складно. Із такими труднощами нині стикається більшість містян. 

Звісно ж, люди апелюють до міської ради. Втім, її повноважень, за умов надзвичайної ситуації в Україні, – недостатньо, наголосив сьогодні, 18 травня, мер Тернополя Сергій Надал. Однак місцева влада, за його словами, продовжує шукати вихід.

– На жаль, досі немає жодного рішення Кабінету Міністрів про відновлення роботи громадського транспорту. Це питання стає критичним, – наголошує Сергій Надал. – Громадський транспорт є вкрай необхідним для працюючих людей і літніх тернополян. Усім треба їхати на роботу чи на дачу. І якщо в Уряді цього не розуміють, то ми це розуміємо дуже чітко. Саме тому звертаємося до Кабміну, аби він дав нам можливість самостійно приймати рішення щодо обмежень. 

Нагадаємо, із 14 травня, тернoпoляни, які працюють на підприємствах, щo вже віднoвили свою рoбoту, мoжуть скoристатися спецтранспoртoм, що курсує містом. Кількість машин на цих маршрутах збільшують мало не щодня. Проте ходить спецтранспорт із 6:30 до 9:30 ранку і з 16:30 до 20:30 вечора, а це – не всім зручно.

– Зараз є лише інформація, що Уряд планує послабити обмеження щодо транспорту, але які саме обмеження скасують, поки що невідомо, – додає міський голова. – Ми активно готуємо весь наш транспорт до виїзду на маршрути. І як тільки Кабмін дасть дозвіл, зможемо забезпечити рух усіх автобусів і тролейбусів, причому – уже на оновленій транспортній мережі.

Зауважимо, вхід у спецтранспорт для всіх пасажирів – лише у масках. Така вимога, очевидно, залишиться і після послаблення карантинних обмежень. Окрім того, усім доведеться дотримуватися соціальної дистанції. 

– Запуск громадського транспорту буде можливим лише за умови дотримання всіх протиепідемічних вимог, – наголошує мер. – Адже безпека людей – у пріоритеті. Моніторинг кількості людей, які користуються спецтранспортом, ми проводимо щодня. Відтак бачимо ті маршрути, де наповнюваність – вища. Саме туди і додаємо нові одиниці транспорту. 

Окрім того, за словами мера, до існуючих маршрутів спецтранспорту додаватимуть нові й нові, щоб людям було комфортно добиратися на роботу і повертатися додому. Сергій Надал висловив надію, що це триватиме лише до 22 травня, як Уряд декларував раніше.

97307216_3218051618244656_1298070731829018624_n
97307216_3218051618244656_1298070731829018624_n

Втім, йдеться лише про покращення умов для жителів Тернопільської міської територіальної громади, тобто – тернополян і людей, які мешкають у селех, що ввійшли до МТГ. Міжміські автобусні маршрути, якими користувалися жителі більшості сіл і районних центрів краю, – компетенція обласної влади. 

Фото з відкритих джерел і зі сторінки Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео