Віра Олександрович

У Тернополі виступили проти політичної диверсії щодо України (фото)

Сесія

Спроби обмежити використання української мови у публічній сфері є політичною диверсією проти України, української нації і кожного українця – впевнені у Тернополі. Тому вирішили захистити діючий Закон «Про мову».

Нагадаю, сесію міської ради у Тернополі скликали сьогодні, 29 травня. У порядку денному – переважно господарські і земельні питання.

Сесія2
Сесія2

Карантин змусив депутатів зібратися о 9 годині у залі Українського дому «Перемога», за адресою: бульвар Тараса Шевченка, 27. Що цікаво, із метою запобігання поширенню COVID-2019 пленарне засідання проходить без представників громадськості. У залі - винятково міський голова, депутати, доповідачі тощо. Трансляцію через мережу Інтернет забезпечують співробітники відділу діджиталізації і програмування.

Питання «Про звернення до Президента, Прем’єр-міністра і голови Верховної Ради щодо перегляду мовного законодавства» внесли додатково, на початку засідання. Розглянули його першим. Доповідав керівник фракції ВО «Свобода» Назарій Редьква.

Редьква
Редьква

В одноголосно прийнятому зверненні йдеться (цитуємо): «…Українське суспільство глибоко обурене намірами високопосадовців руйнувати основи української державності. До таких спроб належать публічно виголошені наміри обмежити використання української державної мови у публічній сфері.

Так, 20 травня президент України Володимир Зеленський заявив про потребу “навести порядок з мовними квотами”, щоб усунути “несправедливість щодо людей, які не є україномовними”. Уже 27 травня голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив про потребу змінювати закон про мову.

Українські суди закидають чисельними позовами від ім’я депутатів монобільшості з вимогою очорнити символи української державності. Наступ на права українців розпочали ті, кого народ і Конституція зобов’язують захищати право українців бути собою.

“Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову!” - писала Ліна Костенко. Кожен окупант намагався знищити українську мову. Ворог фізично знищував носіїв української мови, нашу інтелігенцію, письменництво, науковців. Українську мову забороняли 134 рази. Закон про мову це:

- Крок до справедливості і відновлення самоповаги українця та єдності української нації.

- Посилення безпеки українського інформаційного простору в умовах російської агресії та протидія інформаційній війні, яка ведеться здебільшого російською.

- Більше мільярда інвестицій шляхом розвитку національного ринку книговидавництва, кіно, культурного, освітнього та мистецького продукту.

Тому спроби обмежити використання української мови у публічній сфері є політичною диверсією проти України, української нації та кожного українця…».

Сесія3
Сесія3

Через це тернопільські депутати переконані, що останні заяви руйнують єдність нації і є черговою спробою поділити українців на різні сорти. Через це вони вимагають у керівництва держави припинити нападки на основи української нації та державності. «За» висловилися 38 обранців тернополян.

До слова, депутати сьогодні мали розглянути близько 180 питань. Зокрема, «Про виконання бюджету громади за І-й квартал 2020-го», «Про внесення змін до рішення «Про місцеві податки і збори», «Про прийняття майна в комунальну власність» та інші. Левову частку планів склали так звані земельні питання. Про це на «Терені» читайте згодом.

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео