Дарія Шевченко

Рятувальники виловлюватимуть змій у парку «Топільче»

vipera_berus_main_naturalist_if_ua

«Терен» писав про те, що у Тернополі в парку «Топільче» мешканці бачили кілька змій. Про це дізнались і в КП «Об’єднання парків культури і відпочинку». Вони сказали, що на цей час до них ніхто зі скаргами про змій не звертався. Також начальник структури Микола Лесів зазначив, що поки спеціалістів, які б ловили плазунів, немає. Проте, вони вийшли із ситуації та звернулись в управління ДСНС. 

- У нас є тільки різноробочі і двірники. Тому ми звернулися в управління ДСНС і чекаємо їхніх спеціалістів, щоб вони виловили змій і забрали їх, - сказав Микола Лесів.

Активізацію змій саме у цю пору року пояснює доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної біології ТНПУ ім. В. Гнатюка Василь Грубінко. Чоловік каже, що їх розмноженню сприяє висока вологість, опади та тепло.

- Популяція змій у нашій області росте останніх 5-7 років. По-перше, зими були теплі, по-друге – зменшення кількості хімічних препаратів на полях, а також є корми – достатньо жуків, гризунів. А зміям головне, щоб було тепло і було що їсти, – розповідає чоловік.

Зі слів професора, у Тернополі здебільшого водяться вужі, проте трапляється й гадюка звичайна. Її укус отруйний, може викликати алергію, а якщо хвора людина – анафілактичний шок. Вужі небезпечні тим, що через зуби можуть занести інфекцію у кров.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео