Орест Сарматський

В Україні хочуть вирощувати бавовну (Агроновини)

фото

Клімат і температура повітря в південних областях України дозволяє місцевим аграріям вирощувати на полях бавовну. Уже створені спеціальні сорти для створення сировинної бази для Херсонського бавовняно-паперового комбінату.

Про це повідомляє agronews.ua. В Інституті зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України повідомили, що ще недавно херсонські виробники отримували до 94 відсотків природно розкритих коробочок, а деякі сорти досягали і 97 відсотків.

В цілому збір врожаю до заморозків в області склав 80 відсотків. При цьому на світовому ринку тонна бавовни коштує близько 1800 доларів.

На думку експертів, враховуючи мінімальний урожай сировини і половину розкритих коробочок, можна отримати 200 доларів чистого прибутку з кожного гектара. Це непоганий результат, якщо згадати, що вирощувати продукт можна в солончаках і пісках.

Варто відзначити, що з бавовни роблять масло, лимонну кислоту. Також сировину використовують для виробництва пороху та інших речовин.

Однак, аграрії роблять ставку не тільки на бавовну, але і на соняшники.

Також в Україні аграрії проявили ініціативу створити свою асоціацію користувачів водою, яка включала б у себе контроль за зрошувальними системами для залучення додаткових інвестицій.

 

В Україні продається до 30% підробного насіння

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Фахівці зазначають, що в Україні 15-30% реалізується підробного насіння, а для підробок посадкового матеріалу популярних продуктів окремих компаній ця цифра досягає навіть 50-55%.

Про це повідомила Антоніна Пахаренко-Андерсон, керуюча партнерка патентно-правової фірми «Пахаренко і Партнери» на АПК-Інформ: овочі і фрукти.

- Нерідко сільгоспвиробники свідомо купують неоригінальний продукт, не замислюючись, що можуть більше втратити в ході збору врожаю. Наявність підробок на ринку посівного матеріалу має величезний негативний вплив, починаючи від ризиків, які з'являються для сільського господарства та економіки в цілому, і закінчуючи шкодою, яка наноситься навколишньому середовищу і продовольчому ланцюгу певної культури, — вважає експерт.

Антоніна Пахаренко-Андерсон запевняє, що українські аграрії мають усвідомити, що, купуючи підробку, можна не лише втратити вкладені кошти, а також підтримати тіньовий бізнес та організовану злочинність.

- А від цього постраждає економіка України, безпека, екологія і благополуччя кожного громадянина, — наголошує вона.

 
Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео