Дарія Шевченко

Роби закладки правильно: тернополянам популяризують основні статті Конституції (відео)

Понад тисячу закладок з окремими статтями та сотню примірників Конституції України роздали тернополянам громадські активісти в кількох мікрорайонах міста. Захід провели 28 червня на честь 24-ї річниці з дня створення одного з найважливіших законів держави. Таку акцію проводять вперше. Її мета – заохотити жителів знати свої права та обов’язки.

- Ми з друзями, з громадськими активістами у різних мікрорайонах Тернополя роздаємо людям Конституції і закладки, на яких є згадані статті з Конституції. Таким чином хочемо нагадати тернополянам важливі статті, а також і те, що варто читати цей закон для того, щоб знати свої права та дотримуватись їх. Повага до Конституції дає нам майбутнє, - сказала Любов Вовк.

Книжкові закладки цінні і тим, що на них розміщені не лише вибрані статті, але і посилання з QR-кодом, за яким можна перейти і повністю прочитати основний документ країни. Депутат Андрій Цибульський зазначив, що лише завдяки розумінню та знанню цього закону українці зможуть побудувати справді розвинену державу.

- Ми хочемо нагадати, що держава - це не тільки чиновники, це кожен з нас. Кожен громадянин має впливати на формування державної політики і завдяки основному закону ми маємо втілювати свої задуми і принципи. Завдяки цим статтям ми зможемо побудувати правову, економічно розвинену державу, - сказав Андрій Цибульський.

Громадські активісти Михайло Шевчук та Андрій Назаренко розповіли, чим важлива така акція для тернополян.

- Цінність акції в тому, щоб людям нагадати про їхні права та обов’язки і кожен з них особисто є частиною цих прав і вони повинні їх відстоювати, - розповів Андрій Назаренко.

- Я персонально є майже ровесником цього закону. Вважаю, що це свято є важливим і особливим для кожного українця, - зазначив Михайло Шевчук.

Жителі Тернополя на захід реагували позитивно. Більшість з них знають про День Конституції України. Про це розповів депутат обласної ради Володимир Болєщук.

- Тернополяни сприйняли акцію позитивно, багато людей знають, що сьогодні День Конституції. Більшість переглядали кадри з історії, коли приймався закон. У багатьох вдома є Конституція, але мешканці звернули увагу, її треба час від часу перечитувати і знати про свої права та свободи, - сказав Володимир Болєщук.

Громадський активіст Рустам Ергешов зазначив, що таку акцію відтепер проводитимуть щороку.

- Наше майбутнє залежить від того, як ми знаємо Конституцію. Громадяни, які знають цей закон, відстоюють свої права і паралельно держава має виконувати всі свої обов’язки - тоді нас чекає успішне майбутнє. Тому тепер щороку нагадуватимемо тернополянам про День Конституції України і наскільки важливий цей документ, - зазначив активіст.

Активіст Василь Томчишин наголосив, що молоді як нікому потрібно знати статті Конституції, адже саме вони – майбутнє держави.

- Я дарую молодим українцям Конституцію. Бачу, що це школярі та студенти. Це ті, яким, мабуть, найбільше зараз потрібно вдивлятись у Конституцію, вчити її, цікавитись нею. Тому що Конституція і повага до неї - це майбутнє нашої нації, - сказав Василь Томчишин.

Сувеніри отримав і народний депутат України Іван Чайківський разом із дружиною Тетяною. Обранець сказав, що такі акції є важливими для українців, адже популяризувати шанобливе ставлення до Конституції не є зайвим.

- Дуже гарна акція, коли молодь сьогодні популяризує і шанує Конституцію. Тим самим сьогодні молодь показує, наскільки Конституція є важлива абсолютно для кожного з них, - сказав Іван Чайківський. – Найважливіше – користуватися нею. У нас прекрасна Конституція, але не всі сповідуються її.

Таким чином, громадські активісти сподіваються, що свідомих громадян, які вивчатимуть базові норми Конституції, свої права та обов’язки стане більше.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео