Віра Олександрович

Серйозне протистояння набирає обертів під дахом «білого дому» у Тернополі (відео, фото)

Перше засідання суду у справі щодо позову Тернопільської обласної держадміністрацією до обласної ради – перенесли. Виявилося, сторона позивача не підготувала усіх необхідних документів. 

Тому жителі області, а це – освітяни, школярі, медики і пацієнти комунальних лікарень, страждатимуть через відсутність фінансування як мінімум до 6 жовтня. І це – ще в кращому разі. Адже Володимир Труш сьогодні, 15 вересня, запевнив: він все-таки прагне свою правоту довести у суді і виконувати незаконне, на його думку, рішення обласної ради взагалі не планує. Про це голова обласної держадміністрації заявив під час відвідин обласного диспансеру, передаючи медикам гарантійний лист із інформацією про оплату за перезарядку апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100».

Труш_ф
Труш_ф

Нагадаємо, 6 липня на сесії Тернопільської обласної ради ухвалили зміни до бюджету на 2020 рік, якими виділити кошти на зарплати медикам, харчування дітей у школах, лікування учасників АТО тощо. Окрім того, там були передбачені 4 мільйона гривень, тобто частина необхідної суми, на перезарядку єдиного в області апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100» (вартість усіх робіт – 9,5 млн грн). Проте чиновники запевнили, що рішення політиків не є збалансованим, а тому - подали позов до суду.

– Тернопільська обласна рада діяла в межах Закону про місцеве самоврядування, а також – відповідно до свого Регламенту, – каже голова найвищого представницького органу краю Віктор Овчарук. – Проект бюджету, поданий на сесію чиновниками ОДА, передбачав розподіл коштів у сумі 47 млн грн. При ухваленні рішення депутати внесли зміни, а тому кошторис збільшився до 52-х мільйонів. Наголошую, зміни внесли правильні! До того ж, додаткові 5 млн грн ми розподілили на найнеобхідніше із резервного бюджету. На той час він складав понад 7 млн грн.

Що цікаво, у Тернопільському окружному суді, розглянувши заяву Тернопільської ОДА про забезпечення позову в адміністративній справі про визнання протиправним і нечинним (скасування) рішення обласної ради, у задоволенні заяви – відмовили. Далі мав тривати розгляд «по суті». Тобто гроші не повинні були «завмерти» на рахунках, а мали піти на визначені депутатами витрати.

Депутати_ОР
Депутати_ОР

Однак фінанси – досі заблоковані. Це Віктора Овчарука навіть роздратувало. Він особисто ходив на перше засідання суду. Причому ледве стримував емоції. Згодом заявив навіть про те, що готовий разом із своїми заступниками і керівниками фракцій… влаштувати пікет під приміщенням «білого дому», тобто на вул. Грушевського, 8.

– Я як голова все-таки сподіваюся на здоровий глузд, – додає Віктор Овчарук. – Кошти мають бути розблоковані. Обласна адміністрація мала б здійснювати виплати за тими статтями, що були передбачені у рішенні депутатів. Варто зауважити цікавий і важливий момент: вказаним бюджетним рішенням ми також змінили розпорядника коштів щодо будівництва амбулаторій сімейної медицини у регіоні. Нагадаю, раніше розпорядником була ОДА, але вони до липня нічого не зробили, кошти залишилися на рахунках. От ми і хотіли все перебрати на себе і добудувати амбулаторії.

Чи саме цей останній факт роздратував керівництво ОДА, залишається лише здогадуватися. Додам, наступне засідання суду відбудеться аж 6 жовтня.

Овчарук
Овчарук

Тож Віктор Овчарук висловив надію, що чиновники одумаються і не робитимуть жителів Тернопілля заручниками конфлікту. Втім, очільник ОДА сьогодні, 15 вересня, зробив абсолютно протилежну заяву. Він, навпаки, звинуватив у маніпуляціях голову облради і депутатський корпус. Себе ж зобразив «рятівником» онкохворих, бо домовився про ремонт оснащення із відстрочкою оплати до 1 грудня – під власні гарантії.

– Ми не можемо виконати вказані зміни до бюджету, – наголошує він. – Бюджет через них стає незбалансованим. Допускати цього ми не маємо права. Саме тому і оскаржуємо рішення облради у суді. Вже готується висновок Міністерства фінансів про те, що даний бюджет виконати неможливо. Ми цей документ представимо судді. І він має прийняти рішення про скасування ухвали обласної ради. Бюджетний процес – надзвичайно складний. Усе має ґрунтуватися на Бюджетному кодексі.

Отже, на розв’язання конфлікту між ОДА і облрадою найближчим часом розраховувати не варто. Тож «Терен» буде стежити за перебігом подій.

Фото авторки, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео