За три роки ОСББ Чорткова з бюджету міста отримали майже 2 млн грн

o_1cphe6vfuau6dmf8np1t6i1ipr17

Багатоквартирний фонд України загалом та і Чорткова зокрема складається із будинків, яким вже понад 20 років. Із збільшенням терміну їх експлуатації збільшується і число побутових питань, з якими стикаються власники квартир. Заміна покрівлі, ремонт сходових кліток, утеплення фасаду, ремонт ліфтів, заміна вхідних дверей тощо – це все вартує недешево. Тож чи не єдиний варіант зібрані мешканцями будинку гроші направляти у правильне русло – створення ОСББ.  

За п’ять років у Чорткові створили 46 ОСББ

Загалом у Чорткові близько 230 багатоквартирних будинків, 138 з яких вже утворили ОСББ. Лише протягом останніх п’яти років об’єднання утворили 46 багатоповерхівок. Одне з головних завдань, котре ставить перед собою міський голова Чорткова Володимир Шматько на наступні п’ять років – це створення ОСББ у всіх без винятку багатоквартирних будинках міста.

Ця статистика не може не тішити, адже все більше людей наважуються стати справжніми господарями і беруть на себе відповідальність за власне житло та вирішення всіх побутових питань.

Влада міста всебічно сприяє створенню ОСББ

ОСББ як юридична особа може користуватися усіма пільгами та брати участь в урядових програмах для покращення стану своїх багатоквартирних будинків. Окрім цього, Чортківська міська рада активно підтримує та заохочує жителів багатоповерхівок створювати ОСББ. З 2018 року діє «Програма підтримки та стимулювання ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Чорткова».

Згідно з програмою, для ОСББ із бюджету міста надається співфінансування у розмірі 50% від загальної суми вартості робіт на заміну вікон, дверей та утеплення фасаду будинку, а на ремонт покрівлі – 70%.

Також відповідно до програми всі новоутворені ОСББ отримують  одноразову фінансову допомогу у розмірі 1 тис. грн на 1 квартиру. Тобто, для прикладу, мешканці 60-квартирного будинку отримають з бюджету міста 60 тис. грн на вирішення найбільш нагальних проблем у будинку.

Відколи діє програма співфінансування, на потреби новоутворених ОСББ Чорткова вже витрачено 1 млн 780 тис. грн.

Фото Ореста Лижечки

Вибір читачів за тиждень

Відео