Орест Сарматський

На Тернопільщині позбавляться державного «монстра»

ya-25193 (Copy)

Схоже на те, що в Тернопільській, як і в інших областях України більше не буде однієї із державних установ, робота якої часто викликала нарікання тих, хто туди звертався.

Принаймні, як повідомляє Агрополіт, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру в нинішньому вигляді припинить своє існування – вона стане установою сервісного типу, яка буде допомагати бізнесу, а не ставити перешкоди.

Про це в ході онлайн медіа-бранчу «Інсайт земельної реформи. Які питання на порядку денному?» розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

За його словами, старт цьому дасть законопроект №2194, який вже на наступному тижні буде внесений до порядку денного в сесійній залі.

- Ми підтримуємо цей захід. Держгеокадастр сьогодні – це монстр. Це орган з більш ніж 10 тис. Працівників, не кожен з яких працює ефективно. Він і розпоряджається землями, і контролює все, що відбувається в земельній сфері. Часто це виглядає так, що Держгеокадастр контролює сам себе, – говорить Мірошниченко.

Він додає, що згаданий законопроект по суті «означає смерть Держгеокадастру в його нинішньому форматі».

Найголовніше – законопроект передбачає передачу земель територіальним громадам. В тому числі, передаються землі територіальним громадам за межами населених пунктів. До сих пір ними розпоряджається Держгеокадастр – неефективно і невдало, – вважає Мірошниченко.

На його переконання, члени територіальної громади набагато краще можуть проконтролювати розпорядження земельними ділянками, ніж чиновники в обласному центрі. Крім того, без земельного ресурсу очікувати здатне земельне самоврядування не варто.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео