Орест Сарматський

Вирощування цукрових буряків стає неприбутковим — фермер (Агроновини)

0301 (Copy)

Вирощування цукрових буряків стає невигідним для сільгоспвиробників, адже через несприятливі погодні умови урожайність культури значно знизилася.

Про це розповів Михайло Стецюк, фермер із Горохівського р-ну Волинської області, інформує Куркуль.

- Минулого року посіяли 16 га буряка, а зібрали порядку 1,5 тис. т у фізичній вазі. Цього року 23 га, а зібрали у фізичній вазі 1,2 тис. т. Через складні погодні умови буряк не виріс належним чином, — розповів він.

Свій урожай він вже відвіз на один із заводів, на заміну отримає 75 т цукру.

Попри те, що Волинь — у трійці лідерів в Україні за урожайністю цукрових буряків,  аграрії області у 2020 р. зібрали понад 400 тис. т цукрових буряків, що на 20% менше у порівнянні з минулим роком.

Олександр Нікішин, заступник голови правління одного із заводів,  розповів, що неврожай вже відчули і на цукрових заводах.

- Така ситуація не лише на нашому заводі, але по західному і центральному регіонах. Звідси і ривок цін. Адже цукру буде менше, ніж минулого року на 30-40%, – кажуть на заводі.

В Україні побільшає зареєстрованих пасік

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) створив курс для бджолярів «Пасіка. Від хобі до бізнесу. Як перетворити пасіку в постійне джерело доходу».

Слухачами курсу стали 820 бджолярів з різних куточків України. Повідомляється на сайті UHBDP.

Навчання складається з п’яти тематичних модулів: юридичний, фінансовий, маркетинговий, огляд світового та українського ринків збуту, розгляд меду, як товару та створення доданої вартості.

Майже 39% слухачів Курсу відмітили, що після отримання юридичної відеоінформації від Олександра Брильова, адвоката, партнера ЮК «Legal Partner», планують зареєструвати власну пасіку, 57% слухачів відповіли, що їхні пасіки вже є зареєстрованими належним чином.

- В когось із друзів є паспорт пасіки. Я до цих курсів не знав з чого починати, не знав навіть назв тих документів, які потрібні для легалізації пасіки. Не знав тих державних органів, до яких потрібно звертатись для отримання документів для легалізації пасіки. Тепер з'явились знання, та я вже усвідомлюю необхідність реєстрації пасіки, — розповів бджоляр з Київської області. 

Згідно з інформацією, слухачі також оцінили калькулятор собівартості меду та бджолопродуктів, який запропонувала Ольга Слободянюк, фінансовий аналітик, тренер, консультант в Organic Business School. За допомогою ресурсу бджолярі порахували собівартість свого меду, вийшло, що тільки собівартість соняшникового меду складає в середньому 41 грн, а сортового — 74 грн.

- Лише у 15% слухачів є постійний канал збуту меду, інші продають гуртом різним трейдерам (17%) або у роздріб (68%). 40% бджолярів створюють продукцію з доданою вартістю, 56% зацікавились розповіддю власника торгової марки «Медові брати» Дмитра Кушніра та тепер планують спробувати продавати мед у красиво упакованій тарі, — зазначається у повідомленні.

UHBDP планує записати ще декілька модулів Курсу для бджолярів. У цих модулях будуть висвітлені питання сертифікації, експорту, кооперації.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео