Орест Сарматський

Українські науковці навчилися отримувати осетрову ікру, зберігаючи життя рибі (Агроновини)

2101 (Copy)

На  виробничо-експериментальному Дніпровському осетровому рибовідтворювальному заводі імені академіка С. Артющика розробили та вже тривалий час активно застосовують технологію отримання осетрової ікри від живої риби. 

Про це повідомляє agronews.ua.

У зв’язку із тим, що чисельність осетрових у Чорному морі стабільно знижується, на Дніпровському осетровому заводі впроваджена технологія отримання ікри методом видавлювання, що дозволяє зберігати маточне стадо осетрових та використовувати рибу для отримання ікри багаторазово.

Таким чином, на підприємстві підтримують стабільний вихід молодняка, що дозволяє активно зариблювати водойми України.

Серед малька для зариблення є різні види риби. Так, у листопаді 2020 року продовжилися роботи по зарибленню акваторії Дніпровсько-Бузького лиману в районі кар’єру по видобуванню піску ДП «Херсонський морський торговельний порт».

ДУ «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий завод ім. академіка С.Т. Артющика» випустив до водойми 36 440 екз. водних біоресурсів загальною вагою 986 кг, а саме: 30 296 екз. (818 кг) товстолобика, 4 037 екз. (109 кг) білого амура та 2 107 екз. (59 кг) коропа середньою наважкою 27 грамів/екз.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

В Україні названо овоч, який може замінити картоплю

Майже невідомий в Україні овоч – селера «Гігантська Прага» – був виведений приблизно в 1871 році в Німеччині, а згодом став популярним у Франції і США, хоча і до цього дня широкої городньої громадськості відомий менше звичайного селери. Про це повідомляє agronews.ua.

Селера «Гігантська Прага» була виведена приблизно в 1871 році в Німеччині, а потім овоч став популярним у Франції і США, хоча і до цього дня широкій громадськості відомий менше звичайної селери.

Гігантська празька селера ідеально підходить для тушкованих страв і супів. Французи подрібнюють коренеплід і подають як салат з майонезом. Крім того, на відміну від звичайної селери, цей гігант довго зберігається.

Так як празький гігант відноситься до сортів відкритого запилення, це означає, що ви можете збирати насіння зі своїх рослин, і вони рік за роком будуть зростати і давати врожаю відповідно до типу, йдеться у повідомленні.

Гігантська празька селера – рослина прохолодної погоди. Оскільки від сходів до збору врожаю проходить чотири місяці, є сенс забезпечити досить тривалий вегетаційний період через розсаду.

Насіння на розсаду висівають в приміщенні за 10 тижнів до дати останніх весняних заморозків.

При прямому посіві також сійте якомога раніше в теплу підняту грядку, заздалегідь прогрівши ґрунт чорним пластиком. Насінню селери потрібне світло, щоб прорости, тому лише ледь закривайте ґрунтом, не закладайте глибоко!

Проростання може бути нестійким, проте більшість насіння зійдуть через 14-21 день після посіву. Для поліпшення схожості замочіть посівний матеріал на ніч у воді.

Відстань при посадці дотримуйте в 15 см. Після того, як сходи зміцніють і встановиться тепла погода, мульчируйте грядку для збереження стабільної ґрунтової температури і вологості, а також для захисту від бур’янів.

У рослин селери немає глибокого коріння, значить, поливайте регулярно, найкраще через день.

Вирощування селери поруч з квасолею, горохом і капустою може сприяти їхньому росту. І, навпаки, сусідство з цибулею-пореєм, томатами, часником і ромашкою стимулює зростання селери.

Додатковий бонус. Білокрилка не терпить запаху селери і намагається триматися подалі від неї.

Збір врожаю. Перший урожай кореневої селери отримують при досягненні коренеплодів розміру 10 см в діаметрі. В якості альтернативи, рослини можна залишити в землі і накрити шаром соломи до тих пір, поки не знадобляться.

Холоди селері не страшні, корінь може перезимувати в прихованій грядці хоч до весни.

Зберігайте корінь селери в прохолодному підвалі або холодному підвалі до шести місяців, а їстівну зелень покладіть в холодильник в поліетиленовому пакеті – термін придатності сягне кілька тижнів.

Перед приготуванням ретельно вимийте, зніміть жорсткий зовнішній шар і наріжте на дрібні шматочки, які можна їсти сирими або обробляти різними способами: варити, запікати, смажити, тушкувати, протирати, та що завгодно.

Багато рецептів пропонують перетворити цей коренеплід на смачне пюре замість картоплі. Листя також можна їсти сирими або приготованими, як шпинат.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео