Орест Сарматський

Контрабандисти на кордоні спалили вантажівку з червоною ікрою (Агроновини)

2201 (Copy)

На Харківщині контрабандисти спалили УАЗ з ікрою, не зумівши прорватися через кордон зі сторони Росії. 

Машина не змогла прорватися через прикордонний рів і злочинці вирішили кинути товар. Спроба прориву через український державний кордон сталася на ділянці прикордонного загону «Вовчанськ».

Про це пише agronews.ua.

– Передня частина машини височіла над ровом майже у вертикальному положенні. Було видно, що авто буксувало, але подолати інженерну перешкоду контрабандисти не змогли, – зазначили у відомстві.

Після огляду місця невдалого прориву, бійці прикордонного загону знайшли в машині залишки червоної ікри, а поруч лежала тара з-під чорної ікри. Людей, ні в машині ні поруч, бійці не виявили. УАЗ, як і частина вантажу, був спалений.

– Варто зауважити, що з української сторони ніяких слідів контрабандистів бійці не виявили. Сліди мікроавтобуса йшли до кордону з боку Росії. Той факт, того, що машина рухалася з їхнього боку визнали представники прикордонної служби ФСБ Росії, – зазначили у відомстві.

У прикордонній службі впевнені, що машину спалили спеціально. щоб «замести сліди» злочину.

2202 (Copy)
2202 (Copy)

У 2020 році близько 2 тисяч фермерських господарств припинять свою діяльність — експерт 

За підсумками цього року, близько двох тисяч фермерських господарств припинять свою діяльність.

Таку думку висловив Іван Томич, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України, передає zerno-ua.com.

— Українське фермерство попри заяви влади про підтримку цієї форми господарювання поставлене в дуже важкі умови. Від скасування у 2016 році пільгового режиму адміністрування ПДВ постраждав увесь АПК, проте фермерам, як найслабшим у фінансовому плані формуванням, було завдано найдошкульнішого удару. Внаслідок цієї податкової новації виробництво валової продукції АПК за чотири останні роки упало на 30%, — розповідає експерт. 

Так, впродовж останніх років уряд відновив програми підтримки фермерів в рамках реалізації Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018/20 роки. Але це, скоріше, була демонстрація намірів, аніж реальна підтримка. Проте за рік, який завершується, фермери, особисті селянські господарства, та кооперативи одержали найнижчу підтримку за всю історію новітньої України.

— Передбачалося виділити на фермерські господарства 480 млн грн і 100 млн грн — на обслуговуючі кооперативи. Проте лише близько 60 фермерських господарств одержали 28 млн грн на поворотній основі, 3% фермерів скористалися підтримкою відшкодування кредитних відсотків, 6% фермерів — одержали компенсацію за техніку, кооперативи — нуль, — наголошує Томич. 

Однак, в наступному році аграрний сектор одержить не більше, ніж у нинішньому, а це в межах 4,5 млрд грн.

Фінансування програм підтримки фермерів, ОСГ та кооперативів передбачається таке ж мізерне.

А тому близько 2 тис. фермерських господарств за підсумками цього року можуть припинити свою діяльність.

Однак, це не означає, що вони закрилися, як юридичні особи, бо це процес тривалий, але господарську діяльність вони призупиняють, передають землю в оренду, шукають інші форми поступового згортання діяльності.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео