Орест Сарматський

У Києві міський голова Тернополя сказав, як важливо приймати спільні рішення

thumb2 (Copy)

Органи місцевого самоврядування зацікавлені у розвитку сильної, мирної і процвітаючої країни.

«Нині особливо важливо приймати спільні рішення, рухатися разом», - цю тезу 25 лютого, під час засідання Ради розвитку громад та територій, висловив міський голова Тернополя Сергій Надал, повідомляє наш кореспондент.

- Важливо разом приймати спільні рішення, дослухатися до думки громад і разом працювати на результат. Інтереси держави – це інтереси кожного українця і для її розвитку має бути об’єднання усіх наших зусиль. Назву кілька позитивних прикладів такої співпраці у Тернопільській громаді. Спільними зусиллями збудували один із наймасштабніших об’єктів – Гаївський міст, через який проходять два магістральних шляхи державного значення. Завдяки спіфінансуванню із Фондом регіонального розвитку і місцевого бюджету на території міста споруджується один із найбільших в Україні водний спортивний об’єкт – водна арена «Тернопіль», - сказав міський голова.

Він також схвально відгукнувся на рішення про законодавче закріплення надходження акцизу від продажу пального до місцевих бюджетів.

- Це дало можливість органам місцевого самоврядування планувати реалізацію нових інфраструктурних проєктів, а також ремонтувати міські дороги. Такий крок з боку держави дозволяє розбудовувати соціальну інфраструктуру, будівництво нових шкіл, дитячих садків, стадіонів. І все це можна реалізовувати за участю територіальних громад, у тому числі за участю у співфінансуванні. І такий досвід ми вже маємо, - додав Сергій Надал.

Водночас, на його думку, під час децентралізації на бюджети громад було перекладено цілий ряд повноважень і видатків, без необхідного фінансового підкріплення. Тому міський голова Тернополя запропонував збільшити відсоток податку доходів  фізичних осіб, які поступають до бюджетів з територіальних громад. Або знайти якійсь додаткові, альтернативні джерела, які б збільшили доходи місцевих громад, щоб такі надходження можна було б спрямувати на реалізацію інфраструктурних соціальних проєктів.

Нагадаємо, сьогодні відбулося засідання Ради розвитку громад та територій, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.

Раніше повідомлялося, що 18 грудня 2019 року Президент України підписав указ про створення Ради розвитку громад і територій як консультативно-дорадчого органу.

Фото: Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео