Бути господарями, а не політиканами: у Чорткові говорили про майбутнє громад (відео)

«Децентралізація: виміри спроможності муніципалітетів» саме під такою назвою у Чорткові відбулось засідання регіональної платформи керівників територіальних громад Тернопільщини. 

– У нас є мета – створити потужні громади, зробити так, щоб вони були наділені не тільки ПДФО, а й іншими ресурсами, які дадуть їм можливість розвиватися, щоб вони самі визначали свою роль, – зазначає В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України. 

– Органи виконавчої влади, а також органи місцевого самоврядування на сьогоднішній день – це вже є партнери. Ми не можемо ставити себе хтось вище, хтось нижче, це є дійсно партнери, які повинні сідати за стіл переговорів, – розповідає Володимир Труш, голова Тернопільської ОДА.

На заході обговорювали шляхи розвитку громад, законодавчі ініціативи, а також  проблеми, які сьогодні існують на місцях. Серед іншого, йшлося про Муніципальний кодекс та можливість збільшення податкової бази місцевих бюджетів.

– Багато сьогодні цікавих тем порушували: і наповнення бюджету, і ті пропозиції, які стосуються ПДФО, розглядають від 65% і навіть до 80%. Звичайно, ми за те, щоб був більший відсоток, але звичайно резерви є і в інших податках, над чим потрібно працювати, – розповідає Андрій Галайко, Великоберезовицький селищний голова (команда Чайківського «За майбутнє»).

Реформа децентралізації є однією із ключових ланок у будівництві сучасної держави, вважає учасник заходу, юрист, помічник-консультант народного депутата Івана Чайківського Тарас Казнодій. Він переконаний, що успішне майбутнє громад залежить від ефективного менеджменту.

– Реформа децентралізації буде успішною саме тоді, коли очільники органів місцевого самоврядування будуть займатися не політиканством, а реальними справами. Залучати кошти в економіку, збагачувати таким чином громаду, створювати робочі місця, – додає Тарас Казнодій.

Учасники панельних дискусій говорили про важливість налагодження партнерства між громадами та державною владою. Сьогодні керівникам потрібно бути активними, вчитися ефективному управлінню та шукати шляхи залучення коштів, адже саме від цих факторів залежить, яке майбутнє чекає громаду.

Вибір читачів за тиждень

Відео